Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vérfürdővel fenyegeti Olaszországot az al-Kaida

2004.07.17. 11:29
Az olasz csapatok azonnali kivonását és Berlusconi megbuktatását követeli az al-Kaida. Amennyiben az olaszok nem teljesítik a követeléseket, a terroristák vérfürdővel válaszolnának. "A halál autói nem állnak meg" - fenyegetőznek.
Vérfürdővel fenyegette meg az olaszokat az al-Kaida. A terrorszervezet egy iszlámista honlapon közzétett két közleményében az olasz csapatok azonnali kivonását és Silvio Berlusconi miniszterelnök leváltását követelte.

A halál autói nem állnak meg

"Olaszország népe, kormányotok részt vett az Irak elleni háborúban, csapatokat és fegyvereket küldött országunkba. Utoljára szólítunk fel benneteket, hogy követeljétek tőle a békés kivonulást Irakból" - olvasható az egyik, július 17-i keltezésű dokumentumban, amelyen a "Háled ibn al-Valíd Brigádok, al-Kaida" aláírás szerepel. "Ha kormányotok nem engedelmeskedik, a megoldást az autórobbantások jelentik majd."

A közlemény szerint, amelynek eredetiségét egyelőre nem sikerült megállapítani, az olasz népnek és kormányának "vállalnia kell annak a következményeit", hogy Róma nem fogadta el Oszama bin Laden al-Kaida-vezér "békeajánlatát", amelyet április 15-én az európai országoknak tett. "Kezünket nyújtottuk a tűzszünet érdekében, de kormányotok nem válaszolt kedvezően. Vállaljátok hát döntése következményeit. Esküszünk, hogy a halál autói nem állnak meg" - hangzik az üzenet.

Kormányfőt buktatnának

Pénteken ugyanez a honlap közölt egy másik szélsőséges csoportnak tulajdonított írást. Az al-Kaidával kapcsolatban álló Abu Hafsz al-Maszri Brigádok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbelihez hasonló vérfürdővel fenyegette meg Olaszországot, ha Róma nem meneszti Berlusconi kormányfőt.

"Vagy megszabadultok a hozzá nem értő Berlusconitól, vagy pedig valósággal felégetjük Olaszországot. Ott vagyunk Olaszországban. Egyikőtök sincs biztonságban. Ha nem fogadjátok el sejkünk (Oszama bin Laden) ajánlatát, valóra váltjuk fenyegetését" - figyelmeztet a szervezet, amely annak idején a március 11-i madridi merényletsorozatot is magára vállalta. Mindamellett ennek a közleménynek a valódisága sem igazolódott még.