Ilona
17 °C
32 °C

Vérfürdővel fenyegeti Olaszországot az al-Kaida

2004.07.17. 11:29
Az olasz csapatok azonnali kivonását és Berlusconi megbuktatását követeli az al-Kaida. Amennyiben az olaszok nem teljesítik a követeléseket, a terroristák vérfürdővel válaszolnának. "A halál autói nem állnak meg" - fenyegetőznek.
Vérfürdővel fenyegette meg az olaszokat az al-Kaida. A terrorszervezet egy iszlámista honlapon közzétett két közleményében az olasz csapatok azonnali kivonását és Silvio Berlusconi miniszterelnök leváltását követelte.

A halál autói nem állnak meg

"Olaszország népe, kormányotok részt vett az Irak elleni háborúban, csapatokat és fegyvereket küldött országunkba. Utoljára szólítunk fel benneteket, hogy követeljétek tőle a békés kivonulást Irakból" - olvasható az egyik, július 17-i keltezésű dokumentumban, amelyen a "Háled ibn al-Valíd Brigádok, al-Kaida" aláírás szerepel. "Ha kormányotok nem engedelmeskedik, a megoldást az autórobbantások jelentik majd."

A közlemény szerint, amelynek eredetiségét egyelőre nem sikerült megállapítani, az olasz népnek és kormányának "vállalnia kell annak a következményeit", hogy Róma nem fogadta el Oszama bin Laden al-Kaida-vezér "békeajánlatát", amelyet április 15-én az európai országoknak tett. "Kezünket nyújtottuk a tűzszünet érdekében, de kormányotok nem válaszolt kedvezően. Vállaljátok hát döntése következményeit. Esküszünk, hogy a halál autói nem állnak meg" - hangzik az üzenet.

Kormányfőt buktatnának

Pénteken ugyanez a honlap közölt egy másik szélsőséges csoportnak tulajdonított írást. Az al-Kaidával kapcsolatban álló Abu Hafsz al-Maszri Brigádok a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbelihez hasonló vérfürdővel fenyegette meg Olaszországot, ha Róma nem meneszti Berlusconi kormányfőt.

"Vagy megszabadultok a hozzá nem értő Berlusconitól, vagy pedig valósággal felégetjük Olaszországot. Ott vagyunk Olaszországban. Egyikőtök sincs biztonságban. Ha nem fogadjátok el sejkünk (Oszama bin Laden) ajánlatát, valóra váltjuk fenyegetését" - figyelmeztet a szervezet, amely annak idején a március 11-i madridi merényletsorozatot is magára vállalta. Mindamellett ennek a közleménynek a valódisága sem igazolódott még.