Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Izrael szomszédjába költözött az al-Kaida?

2005.10.10. 17:38
Izrael közvetlen szomszédságában is megtelepült az al-Kaida az izraeli hírszerzés szerint. A terroristák Egyiptom egyik legfontosabb turistaparadicsomában, a Sínai-félszigeten vertek tábort.

Bázist létesített a Sínai-félszigeten az al-Kaida, értesült az izraeli katonai hírszerzés. Aharon Zeévi-Farkas tábornok, a katonai hírszerzés főnöke szerint az al-Kaida megtelepüléséről az egyiptomi hatóságok is tudnak, és fáradoznak is a terrorcsoport szétverésén.

Zeévi-Farkas szerint azonban az egyiptomi hatóságok nem akarnak nyílt konfliktusba keveredni a terrorcsoporttal, nehogy merénylethullám induljon el a turisztikai szempontból jelentős félszigeten.

"Egy szó sem igaz a hírből" - tagadta Zeévi-Farkas értesüléseit Kairóban az egyiptomi biztonsági szolgálatok egy névtelenséget kérő forrása. Emlékeztetett arra, hogy az egyiptomi hatóságok kezdettől fogva kizárják annak lehetőségét, miszerint az al-Kaidának köze lenne a Sínai-félszigeten eddig elkövetett terrormerényletekhez.

Július 23-án legkevesebb 67 ember, köztük sok külföldi vesztette életét a Sarm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyen elkövetett robbantásos merényletben. Augusztus 15-én a nemzetközi békefenntartó erők két kanadai katonája sérült meg egy pokolgépes merényletben. 2004 októberében 34 személy, köztük 11 izraeli állampolgár életét oltotta ki a Tába üdülőváros elleni terrortámadás.

Zeévi-Farkas tábornok szerint az al-Kaida bizonyos elemei jelen vannak a Gázai övezetben is. A Maán palesztin hírügynökség egy vasárnapi jelentése szerint egy magát az al-Kaidához tartozónak valló csoport, a Káidat Dzsihád Falasztín pénteken a dél-gázai Hán Júniszban bemutatkozó röplapot osztogatott, amelyen egy, az iszlám ortodoxián alapuló hatalmas közel-keleti kalifátus létrehozását, majd az egész világ fölötti ellenőrzés megszerzését jelölte meg célként. Augusztusban ugyanez a csoport vállalta magára két rakéta kilövését egy dél-gázai zsidó telepre.