Sára, Márió
2 °C
6 °C

Új vezérek az al-Kaida élén?

2004.08.11. 11:49
Nem sikerült lefejeznie az al-Kaida terrorszervezetet az amerikai hírszerzésnek. A legújabb adatok szerint az afganisztáni háborúban megtépázott felső vezetés újjászerveződött, és újra kiépült a terroristák kommunikációs hálózata is. A parancsokat ismét bin Laden osztogatja.
Újjászerveződött az al-Kaida vezetése - írja a New York Times. Bár újraválasztási kampányában George W. Bush előszeretettel hangoztatja, hogy 2001. szeptember 11. óta az Egyesült Államoknak sikerült lefejeznie a terrorszervezetet, a júliusban Pakisztánban elfogott számítógép-specialista, Mohamed Naím Nor Kán laptopján talált dokumentumok ennek ellenkezőjére utalnak.

Figyelemfelkeltés
Az al-Kaida új vezetői a titkosszolgálatok adatai szerint Pakisztán középső részén bujkálhatnak. A szervezet elleni fellépést az utóbbi időben megkönnyítette, hogy a hosszú ideig csak tessék-lássék módon akciózó pakisztáni titkosszolgálat két, Pervez Musarraf államfő elleni, az al-Kaidához köthető merénylet után aktívabbá vált. A merényletek, egy amerikai titkosügynök szerint "ráirányították Musarraf figyelmét a kérdésre".
Káosznak vélték

A New York Timesnak nyilatkozó titkosszolgálati elemzők szerint az elfogott al-Kaida-vezetők helyét újonnan csatlakozók és az alsóbb szintekről felemelkedők töltötték be. Mi több, a szervezet a Kánhoz hasonló szakértők segítségével újra kiépítette kommunikációs hálózatát is, így a terrorszervezet ismét központi irányítás alatt áll.

Az afganisztáni háborút követően az amerikai titkosszolgálatok azt feltételezték, hogy a terroristacsoport különálló sejtek laza hálózatára bomlott szét. A háborút követően úgy tűnt, bin Laden is alapvetően saját biztonságával van elfoglalva, és még a szervezetben betöltött vezető szerepéért is küzdenie kell. A terroristavezér ebben az időben hangzatos nyilatkozatokkal próbálta fenntartani hatalma látszatát.

Központosított irányítás

Mostanra azonban - legalábbis a lefoglalt dokumentumok alapján - a terrorszervezet teljesen újjáépítette parancsnoki struktúráját. Az elfogott felső vezetőket, Kálid Sejk Mohamedet, Abu Zubajdát és Mohamad Szalih bin Atast egytől egyig pótolták. Bin Ladennek és helyettesének, Ajman al-Zavahirinek sikerült megtartani vezető szerepüket, sőt, az adatok szerint újra aktív szerepet játszanak a támadások megtervezésében. A titkosszolgálatok előtt egyelőre rejtve maradt a terrorszervezet középvezetői szintje.

Kikotyogták

A Kán számítógépén talált adatok tehát létfontosságú információkat szolgáltattak az al-Kaida felépítéséről. Nem véletlen, hogy a pakisztáni és a brit hírszerzés is rosszallását fejezte ki a specialista nevének nyilvánosságra kerülése miatt. A pakisztáni titkosszolgálat attól tart, hogy több megfigyelt al-kaidás vezető is értesülhetett megfigyeléséről.

A Kán laptopjáról szerzett információk elemzése alapján egyre konkrétabban rajzolódik ki az Egyesült Államok elleni újabb terrortámadás terve is. A Washington Times titkosszolgálati értesülései szerint az amerikai elnökválasztás kimenetelét befolyásolni hivatott terrorkampány kezdetét egy, a terror elleni háborúban szövetséges ország - feltehetően Jemen vagy Szaúd-Arábia - vezető politikusa elleni gyilkosság jelezheti.

Bárkit, csak nem Busht

A gyilkosságra a Washington Times értesülései szerint egy bin Laden videó fogja megadni a jelzést. A terroristavezér legutóbb idén áprilisban adott ki nyilatkozatot.

A Washington Times értesülései szerint a támadások célpontjai nem csak az augusztus 2-án megemelt készültségbe helyezett pénzügyi központok lehetnek, de gáz- és olajipari létesítmények is. "A terroristák célja kettős: egyrészt aláásnák az amerikai gazdaságot, másrészt befolyásolnák az elnökválasztást. Képletük egyszerű: bárkit, csak ne Busht" - nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati tisztviselő.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft