Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Bőröndbe rejtett atombombái lehetnek az al-Kaidának

2004.03.22. 08:59
Harmincmillió dollárért bárki vehet magának elégedetlen orosz atomtudóst és bőröndbe rejthető atombombákat - állította egy pakisztáni újságírónak adott interjújában Ajman al-Zavahiri. A terroristavezér életrajzírójának tartott újságíró szerint az egyiptomi sebész az al Kaida igazi vezére.
Bőröndbe rejthető atombombája van az al-Kaidának - állítja egy, a terrorszervezet szellemi vezérének tartott Ajman al-Zavahirivel interjút készítő pakisztáni újságíró. Hamid Mir egy ausztrál tévétársaságnak nyilatkozott, az interjút hétfőn tűzik műsorra - jelentette az AP.

Olcsó az orosz tudós

"Ha van harmincmillió dollárod, csak meg kell keresned egy elégedetlen szovjet atomtudóst és máris egy csomó bőröndbombát vehetsz" - mesélte al-Zavahiri a pakisztáni újságíró állítása szerint.

A terrorszervezet sohasem titkolta, hogy atombombát szeretne beszerezni. Oszama bin Laden már egy 2001-es interjúban állította, hogy "elrettentés" céljából atomfegyvereket szereztek be. 1998-ban letartóztattak egy orosz atomtudóst, aki a feltételezések szerint a terroristavezér szövetségeseivel, a tálibokkal üzletelt - írja az AP.

Nem hisznek a terrorista atomban

Bár az amerikai titkosszolgálatok szerint bin Laden már 1992 óta próbálkozik atomfegyverek vásárlásával, addigi kísérletei bizonyíthatóan nem jártak sikerrel. Abdul Kadír Hán, a nemzeti hős pakisztáni atomtudós egy hónappal ezelőtti lebukása után azonban felmerült, hogy az Észak-Koreának, Iránnak és Líbiának atomtitkokat eladó tudós a terroristákkal is üzletelhetett.

Mir, akit al-Zavahiri életrajzírójaként tartanak számon, az al-Kaida második számú vezetőjét tartja a szervezet igazi vezérének, bin Laden szerinte csak a szervezet arca. Az amerikai hatóságok szerint az egyiptomi sebész lehetett a szeptember 11. támadások kitervelője.

Al-Zavahiri a hírszerzési adatok szerint Pakisztán, Afganisztánnal határos törzsi területein bujkál. A múlt héten a pakisztáni hadsereg nagyszabású katonai akciót indított a térségben, négyszáz terroristát kerítettek be. Egyes feltételezések szerint al-Zavahiri is az ostromgyűrűn belül rekedt.