Auguszta
-4 °C
2 °C

Állítólagos amerikai ígér vérfürdőt videoüzenetében

2004.10.29. 11:29
Egy magát amerikainak valló terrorista fenyegette vérfürdővel az Egyesült Államokat. Bár a titkosszolgálatoknak nincs tudomása Amerikát célzó konkrét támadási tervről, nem zárják ki egy terrorakció lehetőségét.
"Vérben fognak úszni" az Egyesült Államok utcái, fenyegette meg az amerikaiakat az al-Kaida egy magát amerikainak valló tagja az ABC News csütörtök esti híradójában levetített videoüzenetben. A titkosszolgálatok eddig nem tudták megállapítani a felvétel hitelességét.

Aggódnak

A titkosszolgálatok egyelőre egyetlen egyéb fenyegetéshez sem tudták kötni a videót, nyilatkozta az AP-nek egy neve elhallgatását kérő ügynök. A szakszolgálatoknak egyelőre a videón beszélő férfit sem sikerült azonosítania.

"Mindennek ellenére továbbra is aggaszt minket egy Amerika elleni támadás lehetősége", nyilatkozta az ügynök az AP-nek.

Bin Laden beosztottja

A hetvenöt perces videoüzenetben a magát "Azam, az amerikaiként" azonosító beszélő dicsőítette a szeptember 11-i támadásokat, bin Ladent és helyetteseit vezérének nevezte, és kijelentette, hogy a támadások következő hulláma bármelyik pillanatban elérheti az Egyesült Államokat.

A férfi a felvételen amerikainak vallja magát, de nem ad bővebb felvilágosítást származási helyéről. "Allah akaratából, Amerika utcái vérben fognak úszni, amerikai áldozatok vércsepjeiben", fenyegetőzik a felvételen.

Fizettek az informátornak

Az amerikai hatóságok szerint a videó tartalmában megfelel a "klasszikus, Amerika-ellenes al-Kaida propagandának".

A felvételt az ABC News Pakisztánban szerezte be még múlt pénteken, egy ismert tálib és al-kaidás kapcsolatokkal rendelkező informátortól. A tévétársaság ötszáz dollár utiköltség-térítést fizetett forrásának.

A felvétel megszerzése óta a tévétársaság szorosan együttműködik az amerikai titkosszolglatokkal.