Gusztáv
-4 °C
1 °C

Az al-Kaida tanácsokat ad az irakiaknak?

2003.03.25. 15:04
A NBC News azt állítja, hogy sikerült megszereznie annak az üzenetnek a másolatát, amelyben az al-Kaida terrorista-hálózat az amerikaiak legyőzésére ad tanácsokat az irakiaknak. A levél szerint az amerikaiakat könnyebb legyőzni, mint azt sokan gondolnák.
Az NBC News szerint az al-Kaida egy arab nyelvű üzenetben azt írja le az iraki muzulmánoknak, hogy hogyan kell legyőzni az amerikai hadsereget. Az üzenet tulajdonképpen egy "háborús kiskáté", amely számos tanácsot ad a harcoló irakiaknak. A levél szerint "az amerikaiakat le lehet győzni, és ez könnyebb mint gondolnák", és a győzelem attól függ, hogy mennyire tudják kimeríteni és terrorizálni az ellenséget.

Lesből támadni

A tanácsok szerint az irakiaknak kis csoportokban kell harcolniuk, az ellenséget csapdába kell ejteni, vagy lesből támadni. Emellett nem árt, ha a kisteherautókon mindig ott van egy rakéta-, vagy gránátvető, amit bármikor fel lehet állítani. A szerző azt is felfedi, hogy Afganisztánban az egyik leghatékonyabb fegyverük egy robbanóanyagokkal megrakott Toyota Corolla volt. Az üzenet egyik felvételén egy rongyos amerikai zászló, törmelék és egy repülőgép látható.

A csatorna azt állítja, hogy az üzenetet "iraki testvéreinknek" címezték, és Szájif al-Adel írta. Al-Adelt azzal vádolják, hogy ő volt a 2001 szeptember 11 terrortámadások egyik kitervelője. Az amerikaiak szerint Al-Adel az al-Kaida harmadik legmagasabb rangú vezetője, akinek hollétéről semmit nem tudnak.

Dzsihád a neten

Egy volt katonai hírszerző szerint a levél írója tisztában van az amerikai pszichológiai hadviseléssel is. A tiszt állítja, hogy a levél hiteles. Hétfő este magas rangú amerikai illetékesek is úgy nyilatkoztak, hogy a dokumentum hiteles és al-Adel a szerző.