Az al-Kaida harcolhat Dél-Irakban

2003.03.28. 02:22
Iraki hadifoglyoktól származó információ szerint legalább tucatnyi al-Kaida terrorista szervezi a brit csapatok elleni rajtaütéseket Zubeirnél. Ha a feltételezések beigazolódnak, a szövetségesek megdönthetetlen bizonyítékot találnának a terroristák és a diktatúra kapcsolatára.
Az al-Kaida terroristái is részt vesznek a dél-iraki harcokban - állítják brit kihallgatótisztek iraki hadifoglyokra hivatkozva. A Bászra környékén foglyul ejtett iraki alakulatok katonáinak elmondása szerint Zubeir városában Oszama bin Laden szervezetének legkevesebb tizenkét harcosa koordinálja a szövetséges alakulatok elleni aknavetős és géppuskás támadásokat - írja a Sydney Morning Herald című ausztrál napilap.

Aggasztó

A napilap értesülései szerint a brit alakulatok csütörtök éjszaka terveztek rajtaütni a Zubeirben működő sejten. "A hadifoglyoktól származó információ az al-Kaida zubeiri jelenlétéről valóban aggasztó" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő brit katonai vezető a Sydney Morning Heraldnak.

Ha valóban al-Kaida terroristákat találnak a dél-iraki városban, először találnának közvetlen bizonyítékot az iraki rezsim és a terrorszervezet kapcsolatára. A terrorszervezet és a diktatúra kapcsolatára már Donald Rumsfeld is utalt szerdai nyilatkozatában. Az amerikai védelmi miniszter szerint "megbízható bizonyítékokat" szereztek arról, hogy a terrorszervezet több vezetője is Bagdadban járt a múltban.

Csökkent harcértékű alakulatok

Az al-Kaida jelenléte mindenesetre magyarázatot adna a kemény ellenállásra, amibe a szövetséges alakulatok ütköztek az egyébként a Huszeinnel szemben ellenséges síiták lakta területen - véli a Sydney Morning Herald. Bár a Bászrát körbezáró brit csapatok szerint a várost védő iraki alakulatok harcértéke alig harminc százalékos, a csapatok a város lakóövezeteiben barikádozták el magukat.

Elkerülnék "Sztálingrádot"

A szövetségeseknek így igazából csak egy lehetősége maradt, a városi harc. Ez azonban "sztálingrádi" jellegű házról-házra megvívott ütközetet jelentene. Ezt a brit páncélos alakulatok azonban a saját és a civil lakosság veszteségeinek minimalizálása érdekében kerülnék - írja az ausztrál napilap.  • Tippek
  • Bankszámla