Judit
2 °C
7 °C

Megölhették az al-Kaida iraki főnökét

2007.05.01. 11:21
Abu Ajjúb al-Maszri halálához állítólag nincs köze az iraki vagy az amerikai erőknek, valószínüleg maguk a terroristák ölték meg.

Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának főnökét, Abu Ajjúb al-Maszrit - jelentette be kedden az iraki belügyminisztérium. A hírt Abdul Karim Halaf tábornok, belügyi szóvivő közölte a brit hírügynökséggel, mondván, hogy "egyértelmű hírszerzési jelentés van arról, hogy Maszrit ma megölték".


Abu Ajjúb al-Maszri

A szóvivő szerint Maszrival maguk a terroristák végeztek egy belső összetűzésben, az iraki vagy az amerikai erőknek nem volt közük a halálához. Az összecsapás Bagdadtól északra, egy al-Nibají nevű kisvárosban zajlott le. A terroristafőnök holtteste nincs meg, ezért a hírt még ellenőrizni kell, de az "szavahihető forrásból származik". Az amerikai parancsnokság nem tudta megerősíteni Maszri halálhírét. Remélem, hogy igaz, de nagyon óvatosak vagyunk ezzel kapcsolatban - mondta Bagdadban egy szóvivő.

Al-Maszri egyiptomi származású, Afganisztánban kapott kiképzést, és 2006 júniusában lett az al-Kaida iraki szárnyának a vezetője, miután elődjével végzett egy amerikai légitámadás. Az amerikai kormány 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére. Azóta már kétszer keltették halálhírét.

A hírügynökség emlékeztet, hogy az utóbbi időben az iraki al-Kaida egyre inkább szembekerült más szunnita fegyveres csoportokkal, amelyek nehezményezték a civil áldozatokat követelő súlyos merényleteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?