Diána
12 °C
27 °C

Megölhették az al-Kaida iraki főnökét

2007.05.01. 11:21
Abu Ajjúb al-Maszri halálához állítólag nincs köze az iraki vagy az amerikai erőknek, valószínüleg maguk a terroristák ölték meg.

Megölték az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának főnökét, Abu Ajjúb al-Maszrit - jelentette be kedden az iraki belügyminisztérium. A hírt Abdul Karim Halaf tábornok, belügyi szóvivő közölte a brit hírügynökséggel, mondván, hogy "egyértelmű hírszerzési jelentés van arról, hogy Maszrit ma megölték".


Abu Ajjúb al-Maszri

A szóvivő szerint Maszrival maguk a terroristák végeztek egy belső összetűzésben, az iraki vagy az amerikai erőknek nem volt közük a halálához. Az összecsapás Bagdadtól északra, egy al-Nibají nevű kisvárosban zajlott le. A terroristafőnök holtteste nincs meg, ezért a hírt még ellenőrizni kell, de az "szavahihető forrásból származik". Az amerikai parancsnokság nem tudta megerősíteni Maszri halálhírét. Remélem, hogy igaz, de nagyon óvatosak vagyunk ezzel kapcsolatban - mondta Bagdadban egy szóvivő.

Al-Maszri egyiptomi származású, Afganisztánban kapott kiképzést, és 2006 júniusában lett az al-Kaida iraki szárnyának a vezetője, miután elődjével végzett egy amerikai légitámadás. Az amerikai kormány 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére. Azóta már kétszer keltették halálhírét.

A hírügynökség emlékeztet, hogy az utóbbi időben az iraki al-Kaida egyre inkább szembekerült más szunnita fegyveres csoportokkal, amelyek nehezményezték a civil áldozatokat követelő súlyos merényleteket.