Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Sydney-i olimpián is az al-Kaidától tartottak

2003.05.30. 10:49
Az ausztrál hatóságok az al-Kaida terrorszervezetet tekintették a 2000-ben rendezett nyári olimpiai játékok legsúlyosabb biztonsági fenyegetésének, mivel terroristák kiképzőtáborára bukkantak Canberra közelében. A tábort egy muzulmán ifjúsági szervezet tartotta fenn, amelyik kapcsolatban állt Oszama bin Laden terrorszervezetével.
John Howard ausztrál kormányfő csütörtökön a parlamentben arról beszélt, hogy az al-Kaida már 2000-2001-ben célpontokat szemelt ki Ausztráliában. Ezt pénteken Neil Fergus, az események idején az olimpia biztonságáért felelős testület vezetője is megerősítette.

Muzulmán ifjúsági tábor

Az olimpia biztonságáért felelős testület emberei egy az al-Kaida szervezettel kapcsolatban lévő csoport kiképzőtáborára bukkantak egy bozótos-ligetes területen a Canberrától mintegy 80 kilométerre fekvő Braidwood kisváros mellett. Az ausztrál központi hírszerzéssel együttműködve megállapították, hogy a hivatalosan egy muzulmán ifjúsági szervezet táboraként nyilvántartott létesítmény nem csak rokonszenvvel viseltetett az al-Kaida iránt, hanem kapcsolatokat is fenntartott vele.

Megerősített védelem

Ausztrália a tavaly októberben Bali szigetén elkövetett, 102 ember, közöttük 88 ausztrál állampolgár életét követelő terrorista merényletre válaszul megerősítette a parlament, a nagykövetségek, a nukleáris és a katonai létesítmények őrzését. Emellett ismételten eltanácsolta állampolgárait olyan országokban teendő látogatástól, ahol terrortámadástól lehet tartani - jelentette az AP.