Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Utasszállító repülőket támadna rakétákkal az al-Kaida

2002.05.31. 10:42
Utasszállító repülőgépek ellen vállról indítható rakétákkal elkövetett támadásokat tervez az al-Kaida - áll az FBI legújabb figyelmeztetésében. A szövetségi nyomozóiroda annak ellenére aggódik, hogy saját bevallása szerint sem rendelkezik semmiféle konkrétummal a "tervezett" támadásokról.
Vállról indítható légvédelmi rakétákkal készül amerikai célpontok - főként utasszállító repülőgépek - támadására az al-Kaida - jelentette be az FBI csütörtökön. Bár a figyelmeztetés ezúttal sem tartalmaz konkrétumokat, a rendvédelmi szervek fokozottabb figyelmét kéri az FBI - írja a CNN.

Katonai repülőt támadtak Szaúd-Arábiában?

A figyelmeztetés kiadását megelőzően szövetségi nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy al-Kaida tagok próbálkozhattak egy amerikai katonai repülő lelövésével Szaúd-Arábiában májusban. AZ FBI-nak nincs arra utaló konkrét információja, hogy az al-Kaida rakétatámadásokat tervezne - hangsúlyozta a szövetségi nyomozóiroda közleménye.

Nincsenek konkrétumok

Bár az FBI semmilyen adattal nem rendelkezik arról, hogy az al-Kaida rakétatámadásokat tervezne, már demonstrálták, hogy az amerikai repülőipart célpontnak tekintik, és hozzáférnek orosz és amerikai gyártmányú vállról indítható rakétákhoz - idézi a hatóság közleményét a CNN. Mivel a közelmúltban feltehetően támadást terveztek a Szaúd-Arábiában tartózkodó amerikai csapatok ellen, a rendvédelmi szerveknek fel kell készülniük egy esetleges rakétatámadásra is - áll a figyelmeztetésben.

Nem működött a rakéta

Szaúd-Arábiában május 10-én találtak vállról indítható rakéta kilövésére utaló jeleket, bár akkor a hadsereg véleménye szerint nem lehetet tudni, hogy a rakétát egy amerikai repülő ellen lőtték-e ki - írja a CNN. Az FBI május 22-i jelentésében viszont már arról számol be, hogy "az eset kapcsolatban állhat az al-Kaida amerikai katonai alakulatok ellen tervezett támadásaival". A helyszínen talált nyomok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy bár a rakétát megpróbálták kilőni, az nem megfelelően működött - írja a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!