Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új felvételek az al-Kaida tevékenységéről

2002.08.20. 09:48
Eddig még nem látott felvételeket mutatott be a CNN amerikai hírtelevízió. A videokazetták alapján Oszma bin Laden már 1998-ban meghirdette háborúját a Nyugat ellen.
A CNN nemrég Afganisztánban olyan videokazettákra tett szert, amelyeket az al-Kaida készített saját tevékenységéről, fontos eseményekről, tagjainak kiképzéséről. Az egyik videofelvételen az látható, hogy mérgező gázt próbálnak ki kutyákon.

Az iraki bázis

A Fehér Ház közölte, hogy a kormány szakértői tanulmányozni fogják a CNN birtokába került felvételeket, hátha találnak bennük hasznosítható ínformációkat. Időközben az is nyilvánosságra került, hogy George Bush amerikai elnök a múlt héten lefújta a CIA és a Pentagon már régóta tervezett titkos műveletét egy vegyifegyver-laboratórium megsemmisítésére Észak-Irakban. Az ABC televízió értesülése szerint a laboratóriumot az al-Kaida terrorszervezet tagjai működtetik egy szélsőséges kurd párt - az Anszar al-Iszlam - védőszárnyai alatt, olyan területen, ahova Szaddám Huszein fennhatósága nem terjed ki. A televízió hírszerzési forrásai szerint Bagdadban feltehetően nem is tudtak a laboratóriumról. A Fehér Ház nem volt hajlandó kommentálni az ABC hírét.

Az amerikai hírszerzés heteken át figyelte a kis csoportot, amely mérgező gázzal és egyéb halálos méreggel kísérletezett különféle lábasjószágon és legalább egy esetben emberen. A rajtaütést már régóta tervezték, de az illetékesek úgy találták, hogy a laboratóriumért nem érdemes amerikai életeket kockára tenni, s nem éri meg azt a felzúdulást sem, amelyet egy ilyen akció Irakban kiváltana.

Hibák szeptember 11-én
A New York-i rendőrség és a tűzoltóság súlyos hibákat is elkövetett tavaly szeptember 11-én, a világkereskedelmi központ kettős épülete ellen végrehajtott terrortámadásra válaszolva. A McKinsey tanácsadó cég a történtek öt hónapig tartó tanulmányozása, nyomtatott és számítógépes adatok, feljegyzések, az akkori rádióforgalom átvizsgálása alapján készítette el jelentését, amely azt rója fel a tűzoltóságnak legnagyobb hibájául, hogy túl sok vezető emberét küldte a világkereskedelmi központhoz, s egy csapásra elvesztette legtapasztaltabb irányító parancsnokainak nagy részét, amikor a két toronyépület összeomlott. A hordozható rádiótelefonok meghibásodása miatt gondok voltak a kapcsolattartással is az épületben tartózkodó tűzoltókkal. A jelentés szerint a tűzoltóságnak javítania kellene a műveleti irányítást, hogy egy központból ellenőrizzék a mentési munkálatokat és minél kevesebb parancsnokot kelljen a helyszínre vezényelni.