Valér
4 °C
8 °C

Magyarországot is megfenyegette az al-Kaida

2004.10.02. 13:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Először fenyegette meg az Irakban egy szállítókontingenssel jelen lévő Magyarországot az al-Kaida. Ajman az-Zavahri, a terrorszervezet második emberének üzenete a magyar mellett név szerint az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai és lengyel erőket említi. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár szerint ellenőrizni kell az üzenet hitelességét.
Szervezett ellenállásra szólította fel a muzulmán világot az inváziós "keresztesek" ellen pénteken egy kazettán rögzített hang, amelyet Ajman az-Zavahrinak, az al-Kaida terrorszervezet második emberének tulajdonítanak.

Újabb támadás Amerika ellen?
"Zavahri üzenete talán egy nagyszabású csapás előjátéka, amit az elnökválasztás előtt mérnének az Egyesült Államokra, esetleg Izraelre" - vélekedett a Londonban kiadott al-Kudsz al-Arabi arab napilap főszerkesztője, Abdel Bari Atvan. A főszerkesztő emlékeztetett arra, hogy az al-Kaida második számú vezetőjének tartott az-Zavahri arra hívta fel a fiatal muszlimokat, hogy ragadják magukhoz a kezdeményezést és indítsanak megelőző háborút, ami történetesen épp az Egyesült Államok által vallott koncepció a terrorizmus elleni harcban.

Egy másik londoni arab elemző, Jasszer asz-Szirri, az Iszlám Megfigyelő igazgatója azt fejtegette, hogy "az-Zavahri arra buzdította az al-Kaida híveit, hogy önállóan kezdeményezzék a hadműveleteket, válasszák meg a célpontokat és dolgozzák ki a megfelelő stratégiát, ne a központi parancsnokság utasításaira várjanak. Az akciók vezetésére hivatott, az al-Kaida központtól független regionális irányító szervek létrehozására szóló felszólítás arról tanúskodik, hogy decentralizálják a hálózatot, amely ezentúl a helyi (terrorista) csoportokra támaszkodik és beéri azok buzdításával".

Nem akarja halogatni

A dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott üzenetben egy férfihang, mely állítólag Zavahrié, azt is kijelentette, hogy minden muzulmánnak kötelessége "Palesztina felszabadítása".

Zavahri, aki az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek a jobbkeze, hangoztatta, hogy nem szabad halogatni az ellenállás megszervezését. "Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek. Kezdjük meg most az ellenállást."

Megzabolázni az amerikaiakat

Felszólította a muzulmán harcosokat, hogy még akkor is folytassák harcukat, ha az al-Kaida vezetői meghalnak, vagy őrizetbe veszik őket. Palesztina megvédése törvényes harc, felszabadítása minden muzulmán kötelessége. Akkor sem szabad feladni Palesztinát, ha az egész világ ezt teszi - mondta a Zavahrinak tulajdonított hang.

Hozzátette: nem lehet a harcot csak zsidók elleni támadásokra korlátozni Palesztinában, miközben nem indul támadás az Egyesült Államok ellen, ez ugyanis nem fogja megzabolázni az amerikaiak és a keresztesek támadását.

Az Egyesült Államok korábban 25 millió dolláros jutalmat helyezett kilátásba, ha olyan értesüléseket kap, amelyek elvezetnek Ajman az-Zavahri meggyilkolásához vagy elfogásához.

Ellenőrizni a fenyegetés hitelességét

A nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs semmilyen adatuk arra vonatkozóan, hogy az ország terrorfenyegetettsége növekedett volna, mondta az MTI-nek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár péntek este. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár közölte: "elsődleges feladat ellenőrizni az állítólagos fenyegetettség hitelességét. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnék arra: már többször bebizonyosodott, hogy a fenyegetések nem azoktól származnak, akiknek a közlemények tulajdonították őket".

"Másodszor azonban tény és ez a bevett gyakorlatunk, hogy minden egyes fenyegetést komolyan veszünk és megvizsgálunk".

Matyuc: A legveszélyesebb misszió

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója az MTI-nek elmondta: "a kezdetektől fogva tudjuk, hogy ez a legveszélyesebb missziója a Magyar Honvédségnek". Mint mondta, a honvédelmi miniszter a magyar szállítókontingenst, illetve a táborhelyét ért atrocitásokkor minden egyes alkalommal arra kérte a zászlóalj parancsnokát, hogy mindenképpen tartassa be a legszigorúbb biztonsági előírásokat.

Hozzátette: az, hogy a táborban elrendelnek-e bármilyen szigorúbb védelmet, az a táborparancsnok, illetve a lengyel hadosztályparancsnok illetékességébe tartozik.