Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újjászerveződik az al-Kaida

2002.12.18. 11:00
Az al-Kaida az eddigi intézkedések ellenére él és virul. Akadálytalanul hozzáfér pénzforrásaihoz, sőt, új kiképzőtáborok létrehozásán dolgozik. A szervezet felszámolásához összehangoltabb akciókra van szükség - áll az ENSZ szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.
Titkosszolgálati információk szerint az al-Kaida új kiképzőtáborok kiépítésén dolgozik Kelet-Afganisztánban, nem messze a pakisztáni határtól - áll a szerdán nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentésében. A dokumentum megállapításai szerint az al-Kaida a terrorizmus elleni harc ellenére jelentős pénzforrásokhoz jut, tagjai továbbra is különösebb nehézségek nélkül utazgatnak a világban.

A jelentést készítő szakértői csoport vezetője, Michael Chandler elmondta, hogy nem találtak összefonódásokat az al-Kaida és az iraki rezsim között. A dokumentum szerint viszont jelentős a veszély, hogy Bin Laden szervezetének a közeljövőben sikerül "piszkos bombát" előállítania.

Tökéletesen szervezetlen szervezet

A jelentés sokkal összehangoltabb fellépést tart szükségesnek az al-Kaida felszámolásra. Mint a szerzők fogalmaznak, a terrorszervezetet nem képes egyetlen állam vagy államcsoport leküzdeni, ehhez a rendőrségek és a titkosszolgálatok világméretű együttműködésére van szükség. Decentralizált felépítése és viszonylag egyszerű vezetési struktúrája miatt ugyanis az al-Kaida rugalmasan reagál a felszámolására tett kísérletekre, ezért - írja a jelentés - továbbra is súlyos biztonsági kockázatot jelent a világ számára.

További nevek

Chandler egy aktualizált lista összeállítását szorgalmazza a veszélyesnek tartott terroristákról. Jelenleg 92 csoportot és 232 személyt tudnak összefüggésbe hozni a szervezettel, a jelentésben további 104 olyan személyt és csoportot neveznek meg, akik vagy amelyek jelenleg még nem szerepelnek az Egyesült Államok listáján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!