Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Szeptember 11-nél is pusztítóbb merényletre számítanak

2003.12.22. 08:05
Az Egyesült Államok az emelt szintet jelző citromsárgáról a magas szintű narancssárgára emelte a terrorveszélyre figyelmeztető készültségi fokozatot. Washington szerint az ellenség tömegpusztító fegyvereket is bevethet, bár konkrét értesülés nincs. Törökországban eltérített repülőkkel végrehajtott merényletek kiszivárgott terve miatt helyezték riadókészültségbe a rendőrséget.
Megújította az amerikai külügyminisztérium a terrorcselekmények veszélyével kapcsolatos korábbi figyelmeztetését, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által külföldön lévő amerikai érdekeltségek ellen tervezett újabb támadások lehetőségére hivatkozva.

Gépeltérítésekre számítanak Törökországban
Riadókészültségbe helyezték Törökországban az ország 16 legnagyobb repülőterének védelmét ellátó rendőri egységeket. Hétfői török sajtóértesülés szerint az intézkedésnek az az oka, hogy a hatóságok megbízható forrásokból úgy értesültek, iszlám szélsőségesek merényletre készülnek. Állítólag el akarnak téríteni egy török repülőgépet, amellyel a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadásokhoz hasonló merényletet követnének el.
A Star televíziós csatorna hírei szerint a terroristák olyan robbanóanyagot akarnak felcsempészni a repülőgépre, amelyet a repülőtéri ellenőrzésnél használt elektronikus műszerek nem mutatnak ki. Elképzelhető az is, hogy a robbanószert plüssállatkákba rejtve próbálják feljuttatni a repülőgépre.

A tárca Washingtonban vasárnap közzétett figyelmeztetésével még november 21-én kiadott figyelmeztetését újította meg, amely az újabb intézkedéssel jövő április végéig érvényben marad.

A minisztérium a figyelmeztetésben egyebek között felhívta a figyelmet arra, hogy amerikai értékelés szerint az al-Kaida a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeknél is pusztítóbb erejű merényleteket kíván végrehajtani, amelyek kivitelezésénél esetleg tömegpusztító fegyvereket is bevet. A tárca azonban nem zárta ki a hagyományos fegyverekkel végrehajtandó támadások lehetőségét sem, egyebek között hozzátéve: ezek öngyilkos akciók, gépeltérítések, robbantások vagy emberrablás formáját is ölthetik.

Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszter szintén vasárnap jelentette be, hogy az Egyesült Államokban citromsárgáról (emelt szint) narancssárgára (magas színt) növelték a terrorizmus veszélyére figyelmeztető készültségi fokozatot. Ridge az intézkedést azzal indokolta, hogy veszélyt jelző konkrét értesülések ugyan nincsenek, de az év végi ünnepek előtt megsokasodtak azok az információk, amelyek készülő terrorcselekményekre engednek következtetni.