Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az al-Kaida dollármilliókért vásárolt gyémántot

2002.12.29. 20:26
Az al-Kaida megbízottai többször is megfordultak a nyugat-afrikai Libériában és a Burkinai Köztársaságban a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások előtt és után. A The Washington Post vasárnapi száma antwerpeni keltezéssel, belga és más európai hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az al-Kaida terrorhálózat gyémántokat vásárolt Libériában, s már évek óta drágakövekbe menekíti vagyonát.

Az ouagadougoui vendégházban

A terrorhálózat pénzügyi forrásai után kutató egyéves nyomozás megállapításai szerint Charles Taylor libériai elnök egymillió dollárt kapott azért, mert védőszárnyai alá vette a gyémántokat vásárló terroristákat. A libériai elnököt régóta illegális gyémánt- és fegyverkereskedelemmel vádolják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2001-ben megtiltotta Taylor, családja és kormánya vezető tagjainak külföldi utazását. Az al-Kaida megbízottjai két hónapon át ingáztak Libéria és a Burkinai Köztársaság között, és az utóbbi országban Blaise Compaoré elnök ouagadougoui vendégházában laktak. A libériai és a burkinai elnök tagadja a vádakat.

Milliók gyémántban

Egy nyugat-európai hírszerzési illetékes meglepőnek nevezte, hogy az amerikaiak, különösen a CIA milyen kevés érdeklődést mutatnak nyomozásaik eredményei iránt. A lap másolatot szerzett a hírszerzési értesüléseket összefoglaló jelentésről, amely szerint a terrorszervezet 1998 szeptemberében, tíz héttel az Egyesül Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen elkövetett robbantásos merénylet után megkezdte pénzalapjainak átmenekítését drágakövekbe. Az amerikaiak ugyanis az al-Kaida és az afganisztáni tálib rezsim mintegy 240 millió dollárját zárolták a két merénylet után. A jelentés tudni véli, hogy a terrorszervezet összesen mintegy 20 millió dollárért vett gyémántot Libériában a 2001. szeptember 11-ét megelőző és követő hónapokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!