Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az al-Kaida dollármilliókért vásárolt gyémántot

2002.12.29. 20:26
Az al-Kaida megbízottai többször is megfordultak a nyugat-afrikai Libériában és a Burkinai Köztársaságban a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások előtt és után. A The Washington Post vasárnapi száma antwerpeni keltezéssel, belga és más európai hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az al-Kaida terrorhálózat gyémántokat vásárolt Libériában, s már évek óta drágakövekbe menekíti vagyonát.

Az ouagadougoui vendégházban

A terrorhálózat pénzügyi forrásai után kutató egyéves nyomozás megállapításai szerint Charles Taylor libériai elnök egymillió dollárt kapott azért, mert védőszárnyai alá vette a gyémántokat vásárló terroristákat. A libériai elnököt régóta illegális gyémánt- és fegyverkereskedelemmel vádolják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2001-ben megtiltotta Taylor, családja és kormánya vezető tagjainak külföldi utazását. Az al-Kaida megbízottjai két hónapon át ingáztak Libéria és a Burkinai Köztársaság között, és az utóbbi országban Blaise Compaoré elnök ouagadougoui vendégházában laktak. A libériai és a burkinai elnök tagadja a vádakat.

Milliók gyémántban

Egy nyugat-európai hírszerzési illetékes meglepőnek nevezte, hogy az amerikaiak, különösen a CIA milyen kevés érdeklődést mutatnak nyomozásaik eredményei iránt. A lap másolatot szerzett a hírszerzési értesüléseket összefoglaló jelentésről, amely szerint a terrorszervezet 1998 szeptemberében, tíz héttel az Egyesül Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen elkövetett robbantásos merénylet után megkezdte pénzalapjainak átmenekítését drágakövekbe. Az amerikaiak ugyanis az al-Kaida és az afganisztáni tálib rezsim mintegy 240 millió dollárját zárolták a két merénylet után. A jelentés tudni véli, hogy a terrorszervezet összesen mintegy 20 millió dollárért vett gyémántot Libériában a 2001. szeptember 11-ét megelőző és követő hónapokban.