Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Puccsot tervez Pakisztánban az al-Kaida

2004.03.26. 10:01
Puccsot tervez Pakisztánban az al-Kaida. A terroristák alvezére kazettán szólított Musarraf elnök megdöntésére. Al-Zavahirit egyes feltételezések szerint a múlt héten bekerítették, de a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzője egy alagúton át kitörhetett az ostromgyűrűből.
Pervez Musarraf megbuktatására szólít legutóbbi hangüzenetében Ajman al-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője. Az al-Dzsazíra hírcsatornán csütörtökön lejátszott hangfelvétel hitelességét a szakértők még nem ellenőrizték, de az első benyomások alapján valószínűsíthető, hogy az al-Kaida igazi vezérének tartott egyiptomi sebész, a szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzője beszél rajta.

Megdönteni a "bábkormányt"

"Musarraf hátba akarja döfni az afganisztáni iszlám ellenállást. Minden pakisztáni muzulmánnak keményen kell dolgoznia az amerikaiakat kiszolgáló bábkormány megdöntéséért" - áll az üzenetben.

A pakisztáni hadsereg két hete indított nagyszabású katonai akciót Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi területein az al-Kaida és a tálibok mintegy négyszáz harcosa ellen. Pervez Musarraf elnök beszámolója szerint "nagyon értékes célszemélyt" kerítettek be, több kormánytisztviselő is al-Zavahiri elfogását valószínűsítette.

Megszöktek a vezérek

A pakisztáni hadsereg azonban hivatalosan nem erősítette meg a terroristavezér ostromgyűrűbe zárását. A vezérkar csütörtöki beszámolója szerint a harcokban legalább ötven terroristát megöltek, százötvenet letartóztattak. A fegyveresek vezetői azonban a térségből kivezető rejtekalagutakon keresztül elmenekülhettek - a pakisztáni hadsereg egy másfél kilométeres alagutat fedezett fel egy heti ostrom után.

Az al-Dzsazírához eljuttatott kazettát Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is hitelesnek tartja. A beszélő "jól érzékelhetően magas rangú személy, aki képes ártatlan férfiak, nők és gyermekek meggyilkolására, ezt fel kell ismerni" - nyilatkozta az AP-nek.

A kazettát az al-Dzsazíra csütörtökön kapta. A hangfelvételen beszélő férfi nem tesz említést Jaszin sejk hétfői meggyilkolásáról, tehát feltehetően még a múlt héten készült - jelentette az AP.