Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Nem gyengült az al-Kaida

2008.09.29. 11:00
Egy nemrég elkészült felmérés azt mutatja, az emberek többsége szerint az USA terrorellenes háborúja nemhogy gyengítette, hanem megerősítette az al-Kaida-t. Pakisztánban még a lakosság egynegyede sem gondolja úgy, hogy Oszama Bin Laden negatív figura lenne.

A BBC 23 ország több mint 24 ezer állampolgárát kérdezte meg arról, hogy vajon az al-Kaida terrorszervezet gyengült-e vagy erősödött, mióta 2001-ben az USA megindította terrorellenes háborúját. A megkérdezettek 29 százaléka szerint a háború nem volt jelentős hatással az iszlám katonai hálózatra, 30 százalékuk szerint pedig az Egyesült Államok politikája megerősítette az al-Kaidát. Az összes megkérdezett országban negatívnak ítélték meg a terrorszervezetet, kivétel ez alól Egyiptom és Pakisztán.

Arra a kérdésre, hogy ki került ki győztesen az al-Kaida és az Egyesült Államok közötti konfliktusból, 49 százalék válaszolt úgy, hogy egyikük sem, 22 százalék szerint az USA-nak származott előnye belőle, és csak a válaszadók 10 százaléka gondolja úgy, hogy az al-Kaida került ki győztesen. A BBC biztonsági szakértője, Rob Watson a felmérés eredménye alapján azt mondta, hogy holtponton áll a terrorellenes háború az emberek megítélésében.

Arra, hogy vajon az al-Kaida gyengült-e, erősödött-e, vagy egyik sem 2001 óta, 22 százalék mondta azt, hogy gyengült. A legtöbben az Egyesült Államokban voltak ezen a véleményen. A BBC tudósítója szerint rengetegen aggódnak Egyiptom és Pakisztán hozzáállása miatt, ugyanis az említett két országban a megkérdezettek 60 százaléka sem negatív, sem pozitív véleménnyel nincs a terrorszervezetről. Elemzők szerint a szervezetben egyre több az egyiptomi származású vezető.

Mindeközben Pakisztánban, ahol a legtöbb harc folyt az al-Kaida elleni hajtóvadászat során, csupán a megkérdezettek 19 százalékának volt negatív véleménye Oszama Bin Ladenről és szervezetéről. Doug Miller az egyik közvélemény-kutató intézet részéről elmondta, hogy az Egyiptomból és Pakisztánból jövő vélemények "újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy az USA terror ellenes háborúja nem nyerte meg a szíveket magának."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!