Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Öngyilkosságot kíséreltek meg a tálib foglyok

2002.08.15. 10:15
Fejüket a cellák falain próbálják szétverni, testüket műanyag eszközökkel sebzik meg a kubai Guantánamói-öbölben fogva tartott egykori tálib és al-Kaida-harcosok. Eddig legalább harminc fogoly kísérelt meg öngyilkosságot, állítják a tábor orvosai.
Eddig legalább 30 fogva tartott tálib és al-Kaida-tag kísérelt meg öngyilkosságot az amerikaiak által a kubai Guantánamói-öbölben működtetett börtönben. A férfiak sokszor a műanyag evőeszközökkel sebzik meg magukat, vagy fejüket a falnak verve próbálnak végezni magukkal. Eddig azonban egyikük sem szenvedett súlyos sérüléseket.

Gyakori pszichés problémák

Az őrizetbe vett férfiak megérkezésük után alapos kivizsgáláson esnek át. A támaszpont orvosai szerint a foglyok nagy része egészséges, de többtucatnyian küszködnek krónikus pszichiátriai problémákkal. James Radkee alezredes, a tábor egyik orvosa szerint az öngyilkossági kísérletek egy része "korábbi tetteik miatt érzett bűnbánatukat mutatja."

Camp Delta

A Delta fogolytábort áprilisban hozták létre, és jelenleg 598 lakója van. A korábbi X-Ray hadifogolytábor 2,4 X 1,8 méteres, drótháló falú celláinál a jelenlegi börtöncellák kisebbek, de tömör falúak. Az új cellákba fémágyakat, habszivacs matracokat, vízöblítéses vécét és folyóvizes mosdókagylót is szereltek. Októberig várhatóan újabb 200 cellát építenek az új foglyok számára. Emberjogi csoportok továbbra is megkérdőjelezik a tábor működésének jogosságát, adta hírül a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?