József, Bánk
-6 °C
0 °C

EU-alkotmány: elnapolták a brit népszavazást

2005.06.05. 23:52
A BBC szerint a brit kormány döntött az EU-alkotmányról ígért népszavazás határidő nélküli halasztásáról. A referendum jelen helyzetben bizonyosan elbukna.
A brit kormány úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja az uniós alkotmányról megígért népszavazást, miután arra a franciák és a hollandok már nemet mondtak, jelentette vasárnap este a BBC.

A két népszavazás után a brit kormány közölte, hogy Jack Straw külügyminiszter június 6-án, hétfőn nyilatkozatot tesz az alsóházban az uniós alkotmány ügyében, de azt hivatalosan nem jelentették be, hogy pontosan mit fog mondani.

A brit közszolgálati rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozó vasárnap esti híre szerint azonban a külügyminiszter hétfőn bejelenti, hogy a továbbiakban nem tervezi a brit népszavazás kiírásáról szóló törvénytervezet beterjesztését.

A brit referendum kiírása még szerepelt a májusban újjáválasztott munkáspárti kormány kiemelt törvénykezési programpontjait ismertető királynői beszédben, amellyel II. Erzsébet királynő május 17-én, a hagyományoknak megfelelően megnyitotta az új parlamenti évadot.

A népszavazás valószínű időpontját korábban 2006 tavaszában jelölte meg a kormány, de ha helytálló a BBC vasárnapi értesülése, akkor erre nem kerül sor. A jelenleg érvényes felmérések a brit népszavazás szinte biztos bukását jósolják, mivel a brit választók 65-70 százaléka rendre nemmel válaszol arra a kérdésre, hogy támogatja-e az alkotmányt.

Politikai elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy a közös piacbeli brit tagság fenntartásáról éppen harminc éve rendezett népszavazás előtt a közvélemény-kutatások kétharmados elutasítást mutattak, de a referendumon a britek végül csaknem ugyanilyen arányban jóváhagyták hazájuk bennmaradását az EU elődjében.