Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Harangzúgással búcsúztak II. Alekszijtől

2008.12.09. 16:01
A pénteken elhunyt orosz pátriárka gyászszertartásán részt vett az orosz elnök és a kormányfő, számos külföldi politikus és egyházi személyiség. Kétszer is rosszul lett a moszkvai temetésen az orosz ortodox egyház ideiglenes vezetője. Kirill metropolita.

Örök nyugalomra helyezték pénteken Moszkvában II. Alekszijt, Moszkva és egész Oroszország pénteken elhunyt pátriárkáját. A főpap holttestét előbb a Megváltó Krisztus székesegyházban ravatalozták fel. A gyászszertartáson részt vett Dmtrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő.

A külföldi politikusok közül a kegyeleti eseményen ott volt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Vladimir Voronin moldovai, Boris Tadic szerb és Szerzs Szargszján örmény elnök, valamint Viktor Janukovics, az ukrajnai Régiók Pártjának a vezetője. Jelen volt a szertartáson több mint 200, a világ minden tájáról érkezett főpap, egyházi személyiség is.

A ceremónián, amelyet az állami televízió élőben közvetített, kétszer is rosszul lett az orosz ortodox egyház ideiglenes vezetője. Kirill metropolita Dmitrij Medvegyev orosz elnök mellett állva lett először rosszul, ám mielőtt összeesett volna, két kísérője elkapta, és kivitték a szertartás színhelyéről. Kirill metropolita pár perccel később visszatért, ám ismét rosszul lett, így megint elhagyta a katedrálist. Ezután már csak egy órával később csatlakozott a temetési liturgiához.

"Kirill metropolita nem veszítette el az eszméletét" - mondta a szertartást követően Vszevolod Csaplin esperes, az egyház szóvivője az Interfax orosz hírügynökségnek. Az esperes ugyanakkor hozzátette: a metropolita nagyon kimerült, és mivel gyengének érezte magát, egy kis időre leült a szentélyben.

000T TRPar2307435

Kirill metropolita, aki ideiglenesen átvette az orosz ortodox egyház vezetését, gyászbeszédében kiemelte: II. Alekszij egy évtizedeken át tartó üldöztetés miatt legyengült egyház élére került. Most azonban egy megerősödött egyházat hagyott hátra, minden nehézség dacára megmentette annak az egyháznak az egységét, amely híveinek visszaadta a hitet - hangsúlyozta a metropolita.

II. Alekszij koporsóját ezt követően papok vállukon vitték a hat kilométerrel odébb álló Bogojavlenszkij (Az Úr megjelenése) székesegyházba, miközben emberek tízezrei vettek végső búcsút az elhunyttól. II. Alekszijt a székesegyház egyik mellékoltárának a kriptájában helyezték örök nyugalomra. Ezt a szertartást már zárt körben végezték, csak egyházi személyiségek vettek részt rajta.

000T TRPar2307468

Miközben a kriptára ráhelyezték a kőlapot, harangzúgás váltotta fel rövid időre az egyházi kórus gyászénekét, azt jelképezve, hogy II. Alekszij lelke végleg megtért az örökkévalóságba.

II. Alekszij maga kérte, hogy Az Úr megjelenése-székesegyház legyen végső nyughelye. Ebben a templomban zajlott le 1990. június 10-én ünnepélyes beiktatása Moszkva és egész Oroszország pátriárkájaként, és számos más kedves emlék is fűzi a katedrálishoz.

II. Alekszij pátriárka múlt pénteken, 79 éves korában hunyt el. Halála után az orosz ortodox egyház ideiglenes vezetőjévé Szolenszk és Kalinyingrád metropolitáját, Kirillt választották titkos szavazással az egyházi vezetők.