Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Késhet az orosz államadóság visszafizetése

2003.01.10. 07:27
Az újév és az ortodox karácsony miatt elmaradt az államadóság rendezésének technikai kérdéseiről szóló megállapodás aláírása, ezért késhet az orosz államadóság utolsó részletének visszafizetése. Végső esetben László Csaba pénzügyminiszter utazhat Moszkvába a szerződés aláírására, a pénz azonban így is késhet néhány napot.
Késhet az orosz államadóság utolsó, 92 millió dolláros részletének visszafizetése - értesült a Népszabadság. Az adóság rendezéséről Medgyessy Péter decemberi moszkvai útján állapodott meg Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnökkel, eszerint az orosz félnek január 20-ig kellene fizetnie. A miniszterelnöki látogatás utolsó pillanatában született elvi megállapodás szerint még 2002-ben tisztázták volna a megállapodás technikai részleteit.

Késés az ünnepek miatt

Magyar részről ennek megfelelően Salgó István, a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a két ünnep között Moszkvába utazott, és Budapestre várták Szergej Kolotuhint, az orosz részről megbízott pénzügyminiszter-helyettest. Kolotuhin azonban sem 2002-ben, sem az időpontként szintén felmerült január 2-án nem érkezett Magyarországra, így elmaradt a megállapodás véglegesítése - írja a Népszabadság.

Szabadságon az orosz tárgyaló

A késedelmet az újévi ünnepek, valamint az azt követő ortodox karácsony késleltette - tájékoztatta a napilapot a pénzügyminisztérium sajtóirodája. Ettől függetlenül a "kérdéses 92 millió dollár másfél-két héten belül megérkezhet" - mondta el a Népszabadságnak Máté Dániel szóvivő. További késedelmet okozhat azonban, hogy az orosz tárgyaló, Kolotuhin január 20-ig szabadságon van. Ugyan a megállapodást akár nagyköveti szinten is aláírhatják, mindkét ország megfelelő rangon kívánja kezelni az egyezményt. A napilap információi szerint nem kizárt, hogy László Csaba utazik ki Moszkvába az egyezmény aláírására, az adóság visszafizetése azonban így is késhet néhány napot.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft