Krisztina
18 °C
24 °C

Drogkereskedelemmel vádolja Észak-Koreát az USA

2004.03.02. 16:12
Kábítószergyártással és állami drogkereskedelemmel vádolja Észak-Koreát az Egyesült Államok. Az amerikai külügyminisztérium egy koreai hajón talált 125 kiló heroinra és egy meg nem nevezett emigráns koreai kormánytisztviselő vallomására alapozza vádjait.
Állami utasításra termelnek mákot, állítanak elő heroint és metamphetamint (extasyt) Észak-Koreában - áll az amerikai külügyminisztérium a 2003-as évről szóló jelentésében. A külügy vádjai egy a diktatúrából megszökött párttisztviselő vallomásán és egy heroint csempésző észak-koreai hajó elfogásán - írja a BBC.

A hajón 125 kilogramm heroint foglaltak le az ausztrál hatóságok. A külügyminisztérium jelentése szerint ez volt az első bizonyítéka annak, hogy az észak-koreai vállalatok Észak-Korea területi vizein kívül is kereskednek drogokkal.

"Az elmúlt évek bűnügyi nyomozásai nem csak azt bizonyították be, hogy koreai vezetők és a hadsereg tábornokai vesznek részt a drogkereskedelemben, de állami vállalatok, főként a tulajdonukban álló hajók is" - idézi a jelentést a BBC. Az amerikaiak vádjának legfőbb támaszát azonban egy emigráns észak-koreai párttisztviselő vallomása jelenti.

A csak magasrangú kormánytisztviselőként azonosított emigráns 2003 májusában az amerikai szenátus előtt tett tanúvallomása szerint Észak-Koreában a politikai vezetés utasítására heroint és metamphetamint gyártanak. A külügyminisztérium jelentése szerint a rezsim valutaszerzés céljából szállt be a drogkereskedelembe és a kábítószergyártásba, hogy finanszírozni tudja a csőd szélén álló országot.

A BBC szerint a külügyminisztérium vádjai ha lehet, még tovább ronthatják az Egyesült Államok és Észak-Korea az atomválság miatt megromlott viszonyát. A két ország a múlt héten hatoldalú tárgyalásokon vett részt Korea lefegyverzéséről, de mindössze egy újabb találkozóban sikerült megállapodniuk.