Fallúdzsa ostromának befejezését követelik Allavi rokonainak elrablói

2004.11.10. 20:17
Megölik az iraki miniszterelnök rokonait, ha nem ér véget az offenzíva, állítja a szélsőséges iszlám csoport megöli. Eközben házról házra folyik a harc Fallúdzsában, és megnyílt a második front keresztesek ellen.
Egy szélsőséges iszlám csoport jelentkezett szerdán Ijád Allávi iraki miniszterelnök három rokonának elrablójaként és kivégzésükkel fenyegetőzik, ha 48 órán belül nem állítják le Fallúdzsa ostromát és nem engedik szabadon a bebörtönzötteket Irakban.

"Ha az ügynökkormány nem teljesíti követeléseinket 48 órán belül, akkor lefejezzük (a túszokat)" - olvasható a mostanáig ismeretlen Anszár al-Dzsihád (A szent háború hívei) elnevezésű csoport szerdai keltezésű közleményében, amelyet egy szélsőséges iszlám eszméknek teret adó honlapon tettek közzé. A közlemény hitelességéről egyelőre nem sikerült megbizonyosodni.

Az iraki átmeneti kormány szóvivője szerdán jelentette be, hogy előző nap reggel ismeretlen fegyveresek Bagdad délnyugati körzetében álló házukból elhurcolták a miniszterelnök első unokatestvérét, annak feleségét és egy további hozzátartozóját.

Az emberrablók az összes Irakban bebörtönzött férfi és női rab szabadon engedését, valamint a lázadók kezén lévő város, Fallúdzsa ostromának beszüntetését követelik.

A Fallúdzsa ellen amerikai vezetéssel megindított átfogó támadásra Allávi adott parancsot, hogy a január végére tervezett választások előtt megtisztítsák a várost a lázadóktól és a feltételezett külföldi szélsőséges iszlám harcosoktól.

A fele megvan

Amerikai csapatok Fallúdzsa ostromlott iraki város területének a felét foglalták el - közölte szerdán az Irakban állomásozó amerikai haderő.

A katonai közlemény ellentmond annak a korábbi szintén amerikai katonai forrásból származó bejelentésnek, amely szerint az ostromlók az ellenállás gócának számító szunnita háromszögben fekvő település 70 százalékát vonták ellenőrzésük alá.

Az amerikai hadsereg adatai szerint a támadás hétfői megindulása óta 11 amerikai és két iraki katona esett el a harcokban, miközben a felkelők legkevesebb 71 embert vesztettek.

Házról házra

Az ostromlók északról dél felé nyomulnak előre, házról házra szorítva ki az ellenséget. Egyelőre "senki földjének" számít a város kelet-nyugati főútvonala mentén elterülő sáv. Az amerikai és iraki támadók azonban várhatóan még szerdán megkísérlik ellenőrzésük alá vonni ezt a területet is. Ez már megtörtént a város északnyugati kerületében, Dzsolánban, amely feltételezések szerint a szunnita felkelők fellegvára.

Második front keresztesek ellen

A felkelők feltehetően egy "második front" nyitásának szándékával számos erőszakos cselekményt követtek el szerte Irakban.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szaúd-arábiai szárnya felhívást tett közzé a világhálón, amelyben felszólította a muzulmánokat: védjék meg Fallúdzsát az amerikaiak vezette "keresztesekkel" szemben.  • Hírek
  • Babaváró hitel