Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csata Prágában

2000.09.26. 19:15
Késő este is tartott Prágában a globalizáció ellenzői és a rendőrök közti összecsapás. Helyszíni tudósítóink jelentése szerint barikádok, betört kirakatok, könnygáz, vízágyúk árulkodnak az ,,ütközetekről". Az összecsapásokban az iDnes cseh on-line napilap szerint legalább harminc rendőr is megsérült.
A kongresszusi központ környékéről még este hat órakor is összecsapásokat jelentettek az Index tudósítói a globalizáció ellenzői és a rendőrök között. A legfrissebb (19:00) jelentések szerint a radikális kék csoport megpróbálta körbezárni a konferencia-központot, de ez nem sikerült: a metrón keresztül kijuttatták a korábban bentrekedt küldötteket. A környező utcák mindegyike még blokád alatt van, de a tömeg feloszlik. A rendőrök könnygázgránátokat dobtak a békés tüntetők közé, egy lányt pedig az Index tudósítójának szeme láttára vertek meg.

A rendfentartók a mai délután vízágyúkat és könnygázt is bevetettek az IMF-Világbank-gyűlés idejére szervezett a globalizációellenes tüntetőkkel szemben.

A kongresszusi központ előtti hídnál kora délután négy páncélkocsi, vízágyúk és mintegy 500 rendőr csapott össze a gáztól óvó védőöltözetben lévő tüntetőkkel - közölte a helyszínről tudósítónk.

A rutinosabb tüntetők nem hagyták otthon a gázálarcot
Mintegy háromszáz, gázmaszkkal felszerelt punk Prága egyik mellékutcájában lángoló barikádot épített - tudósított a tűzvonalból munkatársunk. A tüntetők a macskakövet szedték föl a konferenciának helyet adó kongresszusi központ előtt, azzal dobálták a rendőröket. Egyes (német) anarchisták megpróbálták áttörni a kordont.

A tömeg egy része a Nuszelszki hídon állt szemben a rendőrblokáddal. A rohamkocsik elől a tűntetők elkezdték szétbontani a vaskordont. A hídfőnél, a blokád előtt olyan nagy tömeg gyűlt össze, hogy ha a rendőrők - akik folyamatosan tolták vissza a tüntetőket - erősebben megindulnak, az emberek a szűk hídon minden bizonnyal agyontaposták volna egymást.

Anarchisták fekete zászlókkal
Több tucar endőr sérült meg

A gázmaszkkal, botokkal felszerelt tüntetők a barikádokat meggyújtottak. Egyelőre ismeretlen a sebesültek száma. Az iDenes cseh online lap - az egészségügyi miniszterre hivatkozva - azt közölte, hogy mintegy 30 rendőr sérült meg könnyebben. A mintegy háromszáz punk hosszú távú harcra rendezkedett be, ám a kezdeti lelkesedés után este öt órakor szinte egyik percről a másikra eltűntek Prága utcáiról. Az egyik térre beszorított radikálisok egy ékszerüzleten álltak bosszút, amelynek kirakatát porrá zúzták.

Könnygázgránát is bevetésre került
A demonstráció résztvevői reggel szervezetten nem tudtak bejutni a belvárosba, mert hivatalosan nem engedélyezték az akciót, ennek ellenére három csoport jutott a konferencia színhelyére. A radikálisabb tüntetők korábban szétverték a Vencel téri McDonald's-ot.

A rózsaszínbe öltözött magyar résztvevők csoportja békésebb

Független hírforrások szerint több mint négyezren vonultak az utcára a cseh fővárosában. Alice Dvorská, az INPEG szóvivője elmondta - idézi az MTI-, hogy a különféle tüntető csoportok, amelyekben több ezer holland, német, lengyel, angol, spanyol, olasz, magyar, görög és más külföldi állampolgár is van.

Páncélkocsik és rohamrendőrök Prága utcáin
Ilyen jelentős biztonsági intézkedéseket nem hoztak 1968 óta Prágában.

A CNN szerint 11.000 rendőr és 500 kivezényelt katona lépett fel a tüntetőkkel szemben. A történtekkel kapcsolatban Milos Zeman, cseh miniszterelnök a CNN kérdésére elmondta, hogy ,,nem a tüntetők, hanem a bűnözők ellen védekezünk."

A Világbank elnökének, James Wolfensohn-nak véleménye szerint, ami történik azért van, mert az emberek félnek - félnek attól, hogy elveszíthetik a munkájukat. A félelem jogos, mert a globalizáció visszafordíthatatlan - fogalmazott.