Szilárda
-4 °C
3 °C

Az alpesi tragédia 155 áldozatot követelt

2000.11.15. 17:38
A kitzsteinhorni gleccservasút szombati katasztrófája immár hivatalos adatok szerint 155 ember életét oltotta ki - közölték a helyszínen tartott, utolsónak tervezett sajtóértekezleten.
Az alagútban 152 holttestet találtak, a hegyi végállomáson három ember vesztette életét. A kiégett szerelvényből szerdán emelik ki az utolsó halottat, s ezzel a munkának ez a legnehezebb része várhatóan be is fejeződik - mondták el.

Egyikük tolvaj volt, nem áldozat

Az előző napi 156 vélt áldozat közül egyről kiderült, hogy egy tavaly ellopott amerikai hitelkártyával kölcsönzött ki sílécet, s nem azért nem vitte vissza, mert meghalt, hanem mert nyilván már értékesítette a felszerelést.

A halálalagút alsó bejárata
foto: Reuters
Az áldozatok között 92 osztrák, 37 német, egy brit, tíz japán, két holland, négy szlovén, egy cseh és nyolc amerikai van, a többi azonosságát még nem sikerült kideríteni. A pályatesten talált, egyelőre azonosítatlan anyagnyomok megérkeztek a bécsi bűnügyi technikai intézetbe, ahol néhány napot vesz igénybe az elemzésük.

A salzburgi törvényszéki orvostudományi intézetben az elszenesedett holttestek azonosítása zajlik, s ez valószínűleg heteket vesz igénybe. Franz Schausberger tartományi elöljáró a katasztrófa okainak kiderítését ígérte. Ezen a bűnügyi technikusok fáradoznak.

Franz Lang őrnagy, a bűnügyi nyomozás vezetője szerdán sem tudott állást foglalni a katasztrófa okait illetően, annyit azonban egy kérdésre válaszolva elmondott: egyelőre semmi nem mutat emberi mulasztásra. Nem tudta megmondani, mikor zárul le a nyomozás, és hangsúlyozta, hogy a nyomozó szervek nem is hagyják magukat sürgetni.

Valószínűleg műszaki hiba okozta a tragédiát

Szinte biztos, hogy műszaki hiba okozta a kapruni szerencsétlenséget: feltételezhetően a szerelvény fékolaja lobbant lángra. A pályán talált olajos anyagot bűnügyi szakértők is vizsgálják. Az egyik túlélő elmondta, nemcsak tűz volt, hanem két robbanást is hallott menekülés közben.

A vasutat üzemeltető társaság lefolytatta első megbeszélését a biztosító társasággal, ügyvédek hozzáláttak a kártérítési perek előkészítéséhez.

A címoldalas szenzáció helyére a kevéssé látványos, aprólékos munka lépett. Amint a sajtóértekezlet véget ért, a kapruni középiskola tornatermében, ahol a rögtönzött sajtóközpont volt, már kezdték is leszerelni a vezetékeket, a parkolóban szemlátomást apadt le a parabolaantennás közvetítő kocsik száma, s egymás után utaznak el az újságírók, akikből becslések szerint 700 érkezett Kaprunba szombat óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!