Viola
-5 °C
-2 °C

Összeomlanak az afgán frontról hazatérő amerikai katonák

2002.07.28. 18:01
Hat héten belül négy amerikai katona ölte meg a feleségét, majd kettő öngyilkos lett - mindannyian az észak-karolinai Fort Bragg támaszponton kaptak kiképzést, három az afganisztáni hadszíntérről visszatérve követte el szörnyű tettét.
Fort Bragg az amerikai hadsereg különleges alakulatainak kiképzőtábora, több száz katona utazott onnan Afganisztánba, hogy részt vegyen a terrorizmus elleni hadműveletekben. A katonák mind bevetésük, mind családjukhoz való hazatérésük előtt tanácsadáson, pszichológiai vizsgálatokon esnek át, a négy gyilkosság azonban azt mutatja, hogy a program nem működött megfelelően.

A túl kemény kiképzést hibáztatják

A Fort Bragg támaszponton a katonák szélsőségesen kemény kiképzést kapnak, hogy alkalmassá váljanak a túlélésre és a harcra nehéz körülmények között, idegen területeken. A tragédia-sorozatot Rigoberto Nieves őrmester nyitotta meg, amikor június 11-én hálószobájában lelőtte feleségét, majd magával is végzett. Nieves két nappal korábban tért vissza Afganisztánból, és feletteseitől eltávozást kért családi problémáinak megoldása végett.

Június 29-én William Wright törzsőrmester fojtotta meg a feleségét, majd egy mezőn eltemette. Néhány héttel később maga vezette a sírhoz a nyomozókat. Wright akkor már egy hónapja visszatért az afgán frontról, de nemsokára elköltözött családjától, és egy laktanyában szállt meg.

Brandon Floyd őrmester januárban tért haza Afganisztánból, ő a Delta Force különleges alakulat katonája volt. Júnis végén otthonában agyonlőtte feleségét, majd maga ellen fordította fegyverét. A feleség anyja Floyd embertelen kiképzését hibáztatta a férfi összeroppanásáért.

A negyedik gyilkosság július 9-én történt: Cedric Ramon Griffin őrmester mintegy 50 késszúrással ölte meg a feleségét, aki elhidegült tőle. Az őrmester később felgyújtotta a házat. Griffin nem járta meg a frontot, a műszaki alakulat tagja volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!