Edina
-12 °C
-3 °C

Visszaszámlálás az Amazonas mentén

2001.06.27. 11:50
Egy skót ökológus kutatásai szerint 10-15 éven belül felborulhat az Amazonas menti erdők ökológiai egyensúlya, és onnantól már nincs mit tenni megmentésükért. James Alcock ökológiai modellje a szokásosnál is pesszimistább képet vázol fel az esőerdők jövőjéről.
A szokásosnál is borúsabb jóslattal állt elő egy skót ökológus az esőerdők jövőjére nézve. Az edinburghi James Alcock szerint rosszak azok a modellek, amelyek egyszerűen az erdőirtás sebességét és a megmaradt erdős területet alapul véve jósolják meg az erdők hátralévő élettartamát.

10-15 éven belül felborulhat az Amazonas menti erdők ökológiai egyensúlya
A legtöbb, jelenleg elfogadott tanulmány szerint az erdőirtás jelenlegi sebessége mellett legalább 70-100 éve van még hátra az Amazon-medence esőerdőinek. Alcock következtetése nagyságrendekkel radikálisabb: szerinte jó, ha fele ennyi időre számíthat a zöld tenger.

Bonyolult ökológiai rendszer

Alcock dolgozatában többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy az esőerdők léte a rendszeres, nagy mennyiségű csapatéktól függ, amelyet aztán visszapárologtatnak az atmoszférába. Ha az erdő alapterülete - vagyis a "párologtatóképes" felület - egy kritikus pont alá csökken, az érzékeny rendszer könnyen felborul, hiszen nincs, ami "megfogja" a nagy mennyiségű csapadékot, ami aztán gyorsabban mossa el a talajt.

Hosszabb távon ez persze kevesebb esőhöz vezet, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy helyreáll az egyensúly, viszont biztosan megnöveli az erdőtüzek számát. "Az időjárás és az erdő szoros összefüggése, egymásra utaltsága miatt az erdő sokkal nagyobb veszélyben van, mint eddig gondoltuk" - idézi Alcockot az ENS hírügynökség.

A pusztulást gyorsítja, hogy az erdőirtással párhuzamosan több itt élő állatfaj is elveszíti hajlékát és táplálékát. Bár ez önmagában is elég baj, a fő gond az, hogy nemcsak az állatok függenek az erdőtől, de fordítva is. Egyes rovarfajok eltűnte például lehetetlenné teszi sok növény számára a szaporodást, ami tovább gyorsítja az erdőpusztulást, illetve megakadályozza a növényzet visszatelepítését a favágók által megtisztított terütekre.

Az Amazonas őserdeje
A zöld tenger egy hétszer akkora területen nyújtózkodik, mint Franciaország. A bolygó állat és növényvilágának 30 százaléka él itt. Évente 19 ezer négyzetkilométer erdő pusztul itt el a fakitermelés és a mezőgazdasági célú erdőirtás miatt.

Fél évszázad, és nyomuk sem marad?

Alcock számításai szerint az Amazonas menti erdők 10-15 éven belül érik el azt a kritikus pontot, amin túl már nincs mit tenni, és a rendszer magától is összeomlik. "40-50 év és nyoma sem marad az erdőnek" - figyelmeztet a kutató.

Szintén pesszimista jóslatokat közölt nemrég a Science magazin az Amazonas jövőjére nézve. A felmérés, melyről az Index is beszámolt, a brazil kormány gazdaságfejlesztési programjától azt várja, hogy az tönkreteszi az Amazonas-medence élővilágát, és halálos ítéletet jelent az őserdő csaknem felének. A brazil kormány januárban elutasította az amerikai kutatók következtetéseit, mindenestre új környezetvédelmi hatástanulmány elvégzésre tett ígéretet.

Egy szintén januárban megjelent ENSZ-tanulmány vidámabb adatokat közölt: eszerint 1995-höz képest húsz százalékkal csökkent az erdőirtás üteme. 2000-ben kilencmillió hektár erdő pusztult el, amiért főként a fejlődő országokban használt gazdaságtalan fakitermelési techniák a felelősek.