Valér
4 °C
8 °C

Szövetségi alkalmazottak lesznek az amerikai repülőtéri biztonságiak

2001.10.04. 11:08
Kapcsolódó cikkek (1)
A brit parlament előtti beszédében Tony Blair bejelentette: a bizonyítékok Oszama bin Laden és az Al-Kaeda hálózat bűnösségét bizonyítják. A legújabb tervek szerint egy 18 hónapos átmeneti időszak után döntik el, hogy mely amerikai repülőtereken lesznek szövetségi alkalmazottak a biztonsági szakemberek, és melyeknél fogják a munkát külső cégekkel elvégeztetni. Bush amerikai elnök 60-75 milliárd dolláros intézkedési csomagot javasolt szerdán az amerikai kongresszusnak. A hírre az amerikai tőzsde pozitívan reagált.

Tony Blair brit miniszterelnök a brit parlament előtt elmondott csütörtök délelőtti beszédében ismertette: a bizonyítékok vitathatatlanul arra mutatnak, hogy Oszama bin Laden és az Al-Kaeda hálózat áll a szeptember 11-i merénylet hátterében. A brit miniszterelnök beszéde után Oroszországba indul, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel folytat majd tárgyalásokat. Tony Blair vélhetően Pakisztánba is ellátogat, ahol a tálibok kabuli követével, Mullah Abdul Salam Zaeeffel is találkozik.

Szövetségi alkalmazottak lesznek a repülőterek biztonsági emberei

Norman Mineta
Az amerikai repülőterek biztonságát és az ellenőrző pontok hatékonyságát szeretné javítani az amerikai kormányzat azzal a Norman Mineta szállításügyi miniszter által javasolt kompromisszumos megoldással, mely szerint a biztonsági ellenőrzések a szövetségi kormány feladatává válnának. A javaslat értelmében a repülőtéri ellenőrzésekért szövetségi szinten felelnének, de ez nem azt jelenti, hogy az összes repülőtéri dolgozó szövetségi ügynök lenne.

A szállításügyi miniszter javaslata 18 hónapos átmeneti időszakot ír elő, mely alatt repülőterenként döntenének arról, hogy a biztonsági ellenőröket szövetségi alkalmazottá tegyék, vagy külső cégeknek adják át a munkát. A kormány így könnyebben tudná ellenőrizni a biztonsági alkalmazottakkal, és rossz teljesítmény esetén hamarabb megválhatna tőlük.

Több tíz milliárd dolláros terv a bizalom visszaállítására

Az amerikai elnök is ismertetett egy tervet szerdán: George Bush New York-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 60-75 milliárd dolláros gazdasági csomagot dolgozott ki és terjeszt a kongresszus elé. A gazdasági csomagnak ösztönző célja van: vissza szeretné állítani a fogyasztói bizalmat, elősegíteni a befektetéseket és gondoskodni az elbocsátott alkalmazottakról. A terv bejelentését az amerikai pénzügyi piacok pozitívan fogadták: a részvénypiacok indexe emelkedett - a szeptember 11-i támadások óta először 9000 pont felé.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft