Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Amerika nemet mond

2001.08.01. 08:16
Az év elején hatalomra került új amerikai vezetés gyorsan világossá tette, hogy nem nagyon van kedve ilyen-olyan nemzetközi egyezményekkel, szerződésekkel, jegyzőkönyvekkel akadályozni a saját munkáját. A Bush vezette Fehér Ház egy egész sor, főként fegyverkorlátozásra vonatkozó megállapodástól vonta meg támogatását az elmúlt hónapokban, de kis híján áldozatul esett az új amerikai külpolitikának a kiotói egyezmény is.
Az első nemzetközi megállapodás, amelynek halálát szinte boritékolni lehetett az új adminisztráció megérkezésekor, az 1972-es ABM-szerződés volt. Az atomfegyverekről szóló szovjet-amerikai megállapodás tiltja az országos rakétavédelmi rendszerek kiépítését, ez azonban fontos pontja George W. Bush programjának. Az NMD-rendszert nem csak Oroszország és Kína, de jórészt Európa is ellenzi, ráadásul nem is működik igazán megbízhatóan, és korántsem világos, hogy lesz-e elég pénz a fejlesztések további finanszírozására. Ma már azonban világosan látni: akár meg tud egyezni Bush és Putyin orosz elnök, akár nem, az Egyesült Államok minden további vacilálás nélkül fel fogja mondani az ABM-et. Aggodalmaskodó kommentátorok szerint ez új fegyverkezési versenyhez, illetve orosz nukleáris berendezések exportjához fog vezetni olyan országok felé, mint Irán vagy Irak.

Bővebben:
Genova hozta a hozhatót

Fegyverkezéshez kapcsolódik még az atomfegyver-kísérletek megtiltó CTBT-egyezmény, illetve a könnyűfegyver-kereskedelemről szóló ENSZ-jegyzőkönyv. Előbbit már Bill Clinton idejében elutasította az amerikai szenátus, de nyílt titok, hogy ha a jelenlegi Fehér Házon múlik, a dokumentum teljesen eltűnik a süllyesztőben. A Bush-adminisztráció erős emberei, az alelnök Dick Cheney és a védelmi miniszter Donald Rumsfeld egyenesen a kísérleti robbantások újrakezdése mellett vannak. Ami a másik papirost illeti, az amerikai alkotmány garantálja polgárai számára a tűzfegyverek birtoklását, így Washington semmiképpen sem fogadhat el egy olyan nemzetközi egyezményt, ami tiltaná, hogy magánszemélyeknek fegyvereket adjanak el.

Bővebben:
Amerika újrakezdené az atomfegyver-kísérleteket

A Bush vezette Fehér Ház legújabban a biológiai fegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményt sem pártolja. Ugyan egy - Washington által is elfogadott - 1972-es egyezmény már megtiltotta az ilyen fegyverek használatát, csakhogy az a dokumentum nem tartalmaz eszközöket e tiltás betartatására. Az amerikai álláspont szerint ez a legújabb egyezmény amerikai üzleti és nemzetbiztonsági érdekeket sértene, ráadásul nem is igazán alkalmas a biológiai fegyverek elterjedésének és fejlesztésének megakadályozására. "Ennyit erről" - legyintenek EU- és ENSZ-tisztviselők, rámutatva, hogy az Egyesült Államok nélkül az egyezmény halott.

Washingtonban egyébként nem gyoznek hangsúlyozni, hogy mindezek ellenére szó sincs arról, hogy az Egyesült Államok hirtelen minden, fegyverkezésre vonatkozó nemzetközi szabályozásból ki akarná vonni magát. A biológiai fegyverek tilalmára vonatkozó, fent említett 1972-es egyezményt továbbra is támogatják, csakúgy mint egy sor egyéb, tömegpusztító fegyverek elterjedését korlátozó megállapodást.

Bővebben:
Az Egyesült Államok nem írja alá a biológiaifegyver-egyezményt

A legnagyobb port persze a kiotói egyezmény elutasítása verte fel. Bush kijelentette, hogy az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásának korlátozásáról szóló, Bill Clinton által aláírt egyezmény a) igazságtalan, mert aránytalanul nagy terhet ró az Egyesült Államokra, míg az olyan nagy szennyezők, mint India vagy Kína, felmentést kapnak b) tudományosan megkérdőjelezhető c) nem tenne jót az amerikai gazdaságnak. Bár e pontok mindegyike alaposan vitatható, az elnök kitartott, és a múlt heti bonni klímakonferencián Washington nélkül fogadták el az immár részleteiben is tisztázott egyezményt. Sokak szerint az egész ügy így eléggé reménytelen: az Egyesült Államok a legnagyobb szennyező a széndioxid-kibocsátás 26 százalékával. (Más kérdés, hogy sokak szerint az ügy mindenképpen reménytelen: az elfogadott jegyzőkönyvet alaposan felvizezték.)

Bővebben:
Kompromisszumos klíma-megállapodás született

A jelenlegi amerikai vezetés nem támogatja továbbá a Nemzetközi Büntető Törvényszék felállítását, és a taposóaknák használatát tiltó egyezményt sem, de ezeket már Bill Clinton is elutasította.