Konrád
8 °C
26 °C

Darabokban indult haza az amerikai kémrepülőgép

2001.07.03. 15:33
Egy Antonov-124-es teherszállító az április elseje óta Kínában veszteglő amerikai kémrepülőgép utolsó darabjait is elszállította Hajnan szigetéről. A gyors hazajuttatás segítheti az eset kapcsán megromlott amerikai-kínai kapcsolatok rendeződését.
Közel egy héttel korábban a tervezettnél, kedden hajnalban indultak el Hajnan szigetéről az április elején kényszerleszállást végrehajtott amerikai EP-3-as kémrepülőgép darabjai egy Antonov-124 belsejében. A világ második legnagyobb szállítógépe a Lingshui repülőtérről Manilába igyekezett, ahonnan öt órai veszteglés után, Honolulu érintésével a Dobbins amerikai légibázisra érkezett meg, Georgia államba. Az amerikai csendes-óceáni parancsnokság honlapján www.pacom.mil kimerítő mennyiségű információ áll rendelkezésre a kémrepülő hazaszállításáról.

A gép április elseje óta van Kínában

A kémrepülőgép utolsó darabjai is
az Antonovba kerültek
Mint ismeretes, április elsején a kínai partok közelében egy amerikai EP-3-as kémrepülő egy kínai vadászgéppel ütközött, és ezután Hajnan szigetén kényszerleszállást hajtott végre. A repülő amerikai legénységét csupán azután engedték szabadon, miután Amerika kijelentette: "nagyon sajnálja" a történteket. A kínai gép pilótája ugyanis a baleset után nem került elő, a hatóságok pedig az eltűnt katonát nemzeti hőssé avatták.

Az amerikaiak úgy tervezték, hogy az április elsejei balesetben megsérült gépet a szigeten javítják meg, és az így a "saját lábán" hagyhatta volna el Kínát. A pekingi hatóságok ezt az elképzelést "a nemzet megalázásának" tekintették, és erősen ellenezték. A kínaiak végül beleegyeztek abba, hogy a gépet a helyszínen szétdarabolják, és teherhordozóval szállítsák el onnan az amerikaiak.

Tizenketten darabolták a gépet

A június 13-án kezdődött munkálatok során a gépet egy tizenkét szakemberből álló csoport szedte szét. Az Antonov-124-nek többször kellett fordulnia a feldarabolt EP-3 kémrepülőgép elszállításakor, kedden az utolsó rakományt is magával vitte a teherszállító.

Javulhatnak az amerikai-kínai kapcsolatok

Az a tény, hogy a gép összes darabját a tervezett határidőnél közel egy héttel korábban sikerült elszállítani, az amerikai-kínai kapcsolatok javulását vetíti előre - vélik politikai szakértők. Ez persze nem jelenti azt, hogy rögtön kompromisszum születik az két ország viszonyát terhelő kérdésekben - az emberi jogok megsértése Kínában, amerikai rakétapajzs, tajvani fegyverszállítás -, de nyugodtabb hangnemben folyhat a párbeszéd Peking és Washington között.

Múlt héten egy telefonbeszélgetésben a kínai külügyminiszter, Tang Jiaxuan megígérte amerikai kollégájának, Collin Powellnek, javítanak a kétoldalú kapcsolatokon. Szándéka megerősítéséül meghívta kollégáját a kínai fővárosba. A két ország államfőinek találkozója már biztos - Bush októberben látogat Pekingbe -, a diplomácia irányítóinak már csak a pontos időpontot kell kiválasztania.