Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Összevarrta szemét a kitoloncolásra ítélt menekült

2003.05.28. 17:15
Összevarrta szemét és száját egy iráni menekült Nagy-Britanniában, tiltakozásul kiutasítása ellen. Abasz Amini politikai menedékkérelmét a brit belügyminisztérium nem találta megalapozottnak. A menekültekkel foglalkozó orvosszervezet, a Kínzások Áldozatait Ápoló Egészségügyi alap munkatársai felháborítónak tartják a döntést.
A 33 éves, jelenleg Notthinghamben lakó Amini a szervezet egyik orvosa szerint "lelkileg súlyosan károsult" az őt ért bántalmazások miatt. "Nincs kétségünk afelől, hogy kínozták, ütésnyomok voltak a talpán" - nyilatkozta az orvoscsoport vizsgálataira hivatkozva Sherman Carroll, a szervezet sajtófőnöke a BBC-nek. Elmondása szerint a férfi testét más helyeken is kínzások nyomai tarkítják.

Alaptalan vádakkal

Amini hat évet töltött börtönben, ebből egyet magánzárkában 13 és 31 éves kora között. Rabsága idején többször is megverték, előfordult, hogy kezénél fogva fellógatták és két napig úgy hagyták - írja a BBC az orvosszervezet összefoglalója alapján. A belügyminisztérium azonban "az összes orvosi bizonyítékot figyelmen kívül hagyta" - mondta Carroll.

Kommunista múlt

Amini az illegális kommunista párt tagjaként kormányellenes versei miatt került börtönbe. Később az iráni titkosszolgálat egyik tagjának megölésével vádolták, két évet töltött előzetesben. A bíróság nem találta megalapozottnak a vádakat.

Ha akarták, letartóztatták volna

A belügyminisztérium ennek ellenére úgy véli, Amanit nem üldözték. "A belügyminiszter megállapítása szerint valahányszor bebörtönözték önt, haza is engedték és egy időre békén is hagyták" - áll a menedékkérelem hivatalos elutasításában. A minisztérium kétségbe vonta Amani ellenzékiségét is. "Ha az iráni kormány tudott Amani ellenzéki nézeteiről, bármikor bebörtönözhette volna" - idézi a BBC az elutasítás szövegét.

A hírügynökség szerint Amani tiltakozása, vagyis hogy szemét és száját is összevarrta, egyedülálló Nagy-Britanniában. A dél-ausztráliai Woomera menekülttáborban azonban történt már hasonló eset: az állapotok ellen tiltakozó menedékkérők egy csoportja varrta össze a száját.