György
14 °C
24 °C

Aktív melegek ne áldozzanak

2006.11.14. 22:44
Az amerikai katolikus püspökök kedden közölték, hogy a homoszexuális férfiakat és leszbikus nőket be kellene fogadni az egyházba, de azok, akik aktív homoszexuális életet élnek, ne áldozhassanak.
Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája által elfogadott iránymutatás bátorítja a homoszexuálisokat és a leszbikusokat, hogy vegyenek részt az egyházi közösségek életében, de megerősíti azt a régóta érvényes doktrínát, amely szerint az egyneműek közötti szexuális élet, akárcsak a házasságon kívüli szex, eredendő bűn.

"Mivel a homoszexuális aktus nem töltheti be az emberi szexualitás természetes célját, erkölcsileg soha nem elfogadható" - közölte Arthur Serratelli, az iránymutatást kidolgozó bizottság vezetője. "Az ilyen aktus ráadásul soha nem vezet el az igazi emberi boldogsághoz" - tette hozzá.

Nem bűn, ha elfojtják

Az egyház az elmúlt években színvallásra kényszerült szexuális kérdésekben a pedofil papok előidézte botrányok és az egyneműek házasságáról folytatott országos vita közepette. Az új iránymutatás elismeri, hogy a homoszexuálisok és a leszbikusok nem saját maguk választják meg szexuális irányultságukat, és az egyneműek iránti vonzalmuk önmagában nem bűn. Ugyanakkor azoknak, akiknek ilyen hajlamuk van, nem szabad házasodniuk, és csak közeli barátaik és a családjuk tudhat az irányultságukról.

A dokumentum ellenzi az egyneműek házasságkötését és törvényesített élettársi kapcsolatát, de a homoszexuális párok gyermekei megkeresztelhetők. A nemi irányultságukat nyíltan vállaló homoszexuálisok nem lehetnek papok vagy szerzetesek.