Paszkál
10 °C
15 °C

Tizennégy amerikai katonát öltek meg Irakban

2005.08.03. 14:54
Tíz nap alatt harmincnyolc amerikai tengerészgyalogos halt meg Irakban. Legutóbb szerda délben jelentették be, hogy el-Hadítában tizennégy tengerészgyalogost ölt meg egy út menti bomba. Kedd este megölték a többek között a The New York Timesot is tudósító újságírót, Steven Vincentet Bászrában.

Tizennégy amerikai tengerészgyalogos és egy civil tolmács vesztette életét az iraki el-Hadíta mellett kedden, amikor kétéltű járművük mellett bomba robbant. A Bagdadtól kétszáz kilométerre, északnyugatra fekvő településnél egy tengerészgyalogos is megsérült, jelentette a CNN.

A felkelők csak tíz áldozatról tudnak

Az elmúlt tíz napban harmincnyolc amerikai katona vesztette életét a lázadók támadásaiban. Legutóbb hétfőn öltek meg harc közben hat amerikai tengerészgyalogost ugyanebben a térségben. Az amerikaiak mást nem közöltek, de a felkelők az el-Hadítában szétszórt röplapjaikon azt állították, hogy a hivatalos közléssel ellentétben tíz amerikai katonát öltek meg.

A szunnita el-Hadítában a lázadók erős bázist építettek ki, mivel az ország nyugati határai viszonylag közel fekszenek. A 2003 márciusától folyó iraki háborúban eddig 1800 amerikai katona halt meg.

Megöltek egy amerikai újságírót

Ismeretlen tettesek elraboltak, majd megöltek egy független amerikai újságírót kedd este az iraki Bászrában. A rendőrség szerda reggeli első közlése serint Steven Vincentet a városközpont egyik utcáján lőtték le. Később azonban bejelentették, hogy iraki tolmácsnőjével együtt rabolta el öt fegyveres, amikor kiléptek egy pénzváltóból.

Egy fehér rendőrségi furgonba tuszkolták be őket, majd néhány óra múlva a városból dél felé kivezető úton megtalálták a férfi golyók lyuggatta holttestét. A tolmácsnő súlyosan megsebesült. Vincent halálát a bagdadi amerikai nagykövetség is megerősítette, bár a halál okát nem közölték. Steven Vincent szabadúszóként a The New York Timesot és a Christian Science Monitort tudósította.