Jácint
16 °C
31 °C

Amerikai lövés ölt meg egy egyiptomit

2008.03.26. 18:47

Elismerte szerdán az Egyesült Államok kairói nagykövetsége a korábbi cáfolatok után, hogy egy, az amerikai haditengerészet által bérelt teherhajóról leadott figyelmeztető lövések oltották ki egy egyiptomi csónakos életét a Szuezi-csatornán.

A Global Patriot amerikai teherhajó legénysége figyelmeztető lövéseket adott le egy felé közelítő egyiptomi motorcsónakra hétfő este (...), és minden jel szerint az egyik lövés megölte a csónak egyik utasát - állt a nagykövetség közleményében.

Az amerikai haditengerészet keddi közleményében még azt állította, hogy a csatornán áthaladó bérelt teherhajóról figyelmeztető lövéseket adtak le, 20-30 méterre az egyiptomi motorcsónak orra elé a vízre, és valamennyi golyó a tengerbe csapódott. Egyiptomi források szerint a motorcsónakban árusok utaztak, akik a Szuezi-csatornán áthaladó hajóknak kínálták portékáikat.

Gary Roughead amerikai tengernagy korábban még azt közölte, hogy nem kaptak hivatalos megerősítést a halálesetről szóló egyiptomi híreket illetően, és védelmébe vette a figyelmeztető lövésekre adott parancsot.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő szerdán sajnálatát fejezte ki a halálesettel kapcsolatban, és közölte, hogy a Pentagon kártérítést fog fizetni az áldozat családjának. A szóvivő elmondta, hogy a hadsereg vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy mi történt pontosan.

Az amerikai haditengerészet rendkívül elővigyázatos a hadihajóit megközelítő csónakokkal szemben azóta, hogy 2000-ben az al-Kaida terrorszervezet egy robbanóanyaggal megrakott motorcsónakja a levegőbe repült a Cole hadihajó oldalánál, a jemeni partoknál. E támadásban 17 amerikai tengerész életét vesztette.