Stefánia
0 °C
3 °C

Feladta magát az első csecsen fegyveres

2003.06.08. 15:16
A vasárnap életbe lépett amnesztia előcsalogatta az első szakadár csecsent. Eközben mindkét oldalról támadják Putyin közkegyelmét, és a harcok is folytatódnak.
A vasárnap életbe lépett csecsenföldi amnesztia hatására megadta magát az első szakadár fegyveres. A kaukázusi köztársaságban ugyanakkor nem látszik normalizálódni a helyzet: orosz hivatalos jelentések szerint négy, szakadár források alapján viszont nyolcvan-kilencven orosz katona és csecsen rendőr vesztette életét a Csecsenföld harmadik legnagyobb városában, Argunban pénteken kirobbant harcokban. Vasárnap saját házában gyilkoltak meg ismeretlen fegyveresek egy csecsenföldi politikust.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által benyújtott amnesztiatörvényt a múlt héten fogadta el harmadik olvasatban az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma. A közkegyelem 1993-ig, a csecsen konfliktus kezdetéig visszamenőleges hatályú, és büntetlenséget ígér minden szakadár fegyveresnek, aki szeptember 1-jén éjfélig önként leteszi a fegyvert. Kivételt képeznek azok, akik terrorcselekményeket, gyilkosságokat, emberrablásokat vagy hasonlóan súlyos más cselekményeket követtek el.

A bűnbocsánat kritikája

Becslések szerint az amnesztia 700-2000 szakadárra és 200-300 orosz katonára terjedhet ki. Bűnbocsánatot kapnak ugyanis azok is, akik a fegyveres konfliktus során a csecsen polgári lakosság ellen követtek el kisebb atrocitásokat. A szakadárok politikai szemfényvesztésnek nevezték az amnesztiát, és bírálják a közkegyelmet Moszkvában is.

Míg egyesek túlzott engedékenységgel vádolják Putyin elnököt, mások úgy vélik, hogy egy ilyen gesztusnak akkor lenne értelmük, ha Moszkva tárgyalna is a lázadókkal a konfliktus politikai megoldásáról. A törvény fogyatékosságaként emlegetik nehéz értelmezhetőségét is, attól tartva, hogy végső soron Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát adminisztráció mindinkább a köztársaság erős emberévé váló vezetője fogja eldönteni, ki részesülhet amnesztiában.

Az első géppisztoly

Bár Putyin 2001-es felhívása óta már többen éltek ezzel a lehetőséggel, a mostani amnesztia alapján Szultan Eszkihanov volt az első fegyverét letevő szakadár, Szerzseny-Jürt településen. A férfi hosszabb ideje bujkált a hatóságok elől, és egy Kalasnyikov géppisztolyt szolgáltatott be a helyi rendőrparancsnokságon. A törvény értelmében néhány napig nem hagyhatja el lakhelyét, ezalatt alatt ellenőrzik, hogy valóban nem követett-e el súlyos cselekményeket. Rudnyik Dudajev, a csecsenföldi nemzetbiztonsági tanács vezetőjének közlése szerint hétfőn megkezdik az 1993 óta kiszabott ítéletek felülvizsgálatát is.

A harc folytatódik

Az orosz hivatalos adatok szerint négy orosz katona és tizennégy szakadár, míg a Kavkaz-Centr szakadár honlap közlése szerint a szövetségi erők nyolcvan-kilencven tagja vesztette életét a pénteken kirobbant arguni összecsapásokban. Kadirov a biztonsági szolgálatokat is hibáztatta a fegyveresek beszivárgásáért.

Vasárnap meggyilkolták Umar Arsznukajev ismert csecsen közéleti személyiséget. A szövetségi szociális alap helyi vezetőjeként tevékenykedő hatvanéves férfit saját házában ölték meg, családját nem bántották a fegyveresek. A később Moszkva oldalára állt Arsznukajev miniszterelnök-helyettes volt Dzsohar Dudajev néhai csecsen elnök kormányában.