Ágnes
-1 °C
2 °C

Mobil ítélet-végrehajtó osztagok Kínában

2004.04.06. 18:28
Tavaly óta jól felszerelt kivégzőbuszokban hajtanak végre halálos ítéleteket Kína egyik tartományban, míg Thaiföldön csak 2003-ban váltotta fel a golyó általi halált a méreginjekció, derül ki az Amnesty International kedden kiadott, halálbüntetéssel kapcsolatos éves jelentéséből. A közleményben szereplő, többnyire ázsiai, afrikai, dél-amerikai országok között az USA az egyedüli nagyhatalom.
A költséghatékonyság szempontját szem előtt tartva Jünan tartomány vezetése 2003 elején modern kivégzőbuszokat kezdett alkalmazni, áll a nemzetközi jogvédő szervezet éves jelentésében. Jünnan tartomány egyik hivatalnoka elmondta, a buszban történő ítélet-végrehajtáshoz négy ember jelenléte elegendő.

A halálbusz belülről

Az Amnesty információi szerint összesen 18 átalakított, 24 üléses kivégzőbusz működik Jünnan tartományban. A buszok hátuljában kialakított ablaktalan kivégzőkamrában egy fémágy található, ehhez szíjazzák az elítélteket. Amint az orvos előkészíti és a helyére illeszti a fecskendőt, egy hatósági személy gombnyomására automatikus szerkezet juttatja az elítélt vénájába a halálos mérget. Ez az eljárás az Amnesty álláspontja szerint sérti a nemzetközi orvosi etikai elveket. Az esemény az anyósülésről monitoron követhető, igény szerint felvételt is készítenek a kivégzésről.

A halálbuszok alkalmazását 2003. március 6-án hagyták jóvá Jünnan tartomány hatóságai, áll a jelentésben. Még ugyanazon a napon drogcsempészet vádjával egy átalakított buszban végeztek ki egy 25 és egy 21 éves fiatalembert. A Jünnan tartománybeli Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint "a halálos injekció alkalmazása jó példája annak, hogy a kínai halálosítélet-végrehajtó rendszer egyre civilizáltabbá és humánusabbá válik." A méreginjekcióval történő kivégzés a golyó általi halált váltotta fel 1996-ban.

Thaiföldön az injekció újdonság

Thaiföldön 2003-ban négy embert végeztek ki injekcióval. Ez az eljárás a thai büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusának 2003 októberi kiegészítésével vált lehetővé, előtte ugyanis kivégzőosztagok sortüze végzett a halálraítéltekkel.

A kivégzésekre Thaiföldön a hivatalos embereken kívül az áldozat hozzátartozói és újságírók is meghívást kaphatnak.

Vitás esetek az Egyesült Államokban

2003-ban 65 embert végeztek ki az USA-ban, ezzel 1976 óta 885-re emelkedett a (tag)államilag likvidált személyek száma. Az Egyesült Államok kormánya 2003-ban hajtotta végre a harmadik szövetségi állami kivégzést. A kormánynak 1963 óta van lehetősége erre az eljárásra, de mindhárom szövetségi kivégzés George W. Bush elnökségének ideje alatt történt.

Texas államban tavaly hajtották végre a 300. kivégzést 1976 óta; egyébként az USA-ban 2003-ban végrehajtott kivégzések 37 százaléka a déli államban zajlott.

A kivégzésekben élen járó Kína és Irán mellett az Amnesty jelentése szerint egyedül az Egyesült Államokban végeztek ki, illetve ítéltek halálra olyan elítélteket, akik 18 éves koruk előtt követték el a bűncselekményt. 2003 áprilisában Oklahoma államban kivégeztek egy személyt, akit 17 évesen ítéltek el, Arizonában és Floridában pedig halálra ítéltek egy-egy fiatalkorú elkövetőt.

A jelentésben felsorolt országok közül egyedül az Egyesült Államoknál merült fel a vád, hogy több esetben nem épelméjű elkövetőt végeztek ki. Két elkövetőt annak ellenére végeztek ki Texasban, illetve Georgiában, hogy hosszú elmekórtani előtörténettel rendelkeztek. Az Amnesty adatokat közölt egy olyan esetről is, amikor Észak-Karolinában úgy végeztek ki valakit, hogy a vád a tárgyalások során többek közt az elkövető homoszexualitására alapozta érvelését.

Halálbüntetés 2003-ban

2003-ban a Amnesty jelentése szerint 1146 embert végeztek ki, ezek 84 százalékát Kínában, Iránban, az USA-ban és Vietnamban. A kivégzések valós száma a hivatalosnál jóval nagyobb lehet: az Amnesty International idéz egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú kínai igazságszolgáltatási tisztviselőt, aki szerint Kínában évente valójában "csaknem tízezer" embert végeznek ki.

A halábüntetés intézményét 2003-ban egy államban szüntették meg: Örményországban. Ezzel 77-re emelkedett azoknak az országoknak a száma, amelyekben eltörölték a legsúlyosabb ítéletet.