Rudolf
1 °C
13 °C

Amnesty-bírálat az orosz hadseregnek

2002.10.29. 13:16
Oroszországban az érvényes törvények dacára nincs valódi igazságszolgáltatás, az őrizetesek megkínzása, megerőszakolása, emberek nyomtalan eltűnése mindennapi gyakorlat, különösen Csecsenföldön - állapította meg kedden közzétett jelentésében az Amnesty International (AI).
A független nemzetközi emberjogi szervezet Párizsban nyilvánosságra hozott beszámolójában rámutat, hogy Oroszországban "hatalmas szakadék tátong az alapvető emberi jogok törvénybe foglalt védelme és a valóság között". Az AI-dokumentum, amely hivatalos intézményektől és független forrásoktól származó információkra épül, kifejti, hogy a csecsenföldi "eltűnések", önkényes kivégzések, kínzások és megerőszakolások felelőssége az orosz hadsereget terheli. A beszámoló alapjául szolgáló adatgyűjtést idén júniusban zárták le, a jelentés még a múlt heti moszkvai túszdráma előtt készült.

A 125 oldalas dokumentum szerzői felhívják az orosz közhatalmi intézmények figyelmét: kötelességük egyértelműen tájékoztatni a végrehajtó szervek és biztonsági erők tagjait arról, hogy minden körülmények között tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat, s ennek elmulasztása esetén bíróság előtt kell felelniük tetteikért.

Rendőri erőszak

Az AI ismeretei szerint oroszországi börtönökben jelenleg több mint egymillió férfit, nőt és gyermeket tartanak fogva, közülük 200 ezren várnak jogerős ítéletre. Az ideiglenes letartóztatásban lévők embertelen és megalázó bánásmódban részesülnek, s ez alól nem képeznek kivételt a nők és gyermekek sem. A hozzáférhető információk szerint a rendőrök gyakran megkínozzák és megerőszakolják a letartóztatott nőket, a gyermekeknek pedig nem biztosítják a feltételeket legelemibb szükségleteik kielégítéséhez.

A kiskorú éveket várhat az ítéletre

A moszkvai igazságügy minisztérium - áll a jelentésben - elismerte, hogy több mint 17 ezer kiskorút tartanak hatósági őrizetben, ügyük elbírálása hónapokig, néha évekig is eltart. Az orosz biztonsági erők diszkriminatív magatartást tanúsítanak a nemzeti kisebbségekkel, főleg a Csecsenekkel szemben. Általános megítélés körükben, hogy a Csecsenek terroristák, drogkereskedők, született bűnözők. Előszeretettel vetik alá őket a legkegyetlenebb kínzási módszereknek: szellőzés nélküli gázmaszkot tesznek az áldozat arcára, vagy kezét a háta mögött összebilincselve csuklójánál fogva lógatják fel a lefogottat. Az Amnesty International az emberi jogok tiszteletben tartására szólítja fel az orosz hatóságokat és a nemzetközi közvéleményt az orosz erők által Csecsenföldön elkövetett visszaélések nyilvános elítélésére ösztönzi.