Szilárda
0 °C
6 °C

Egy francia ámokfutó négy járókelőt lőtt le

2001.10.29. 18:15
Egy vadászpuskával felfegyverzett férfi négy embert megölt, és tízet megsebesített hétfő délelőtt a francia Tours városban. Az ámokfutó a helyi vasúttársaság alkalmazottja volt, az esztelen lövöldözést főnöke iránti ellenérzései válthatták ki.

A vadászpuskával felfegyverzett 44 éves vasúti alkalmazott helyi idő szerint 9.55-kor kezdett el lövöldözni a járókelőkre Tours városában, a központban, a központi postahivatal és a vasútállomás környékén. A férfi esztelen lövöldözésében négy férfit megölt, és tízet megsebesített - közülük hárman rendőrök voltak. A rendfenntartóknak végül sikerült őt megfékezni - meglőtték - és bilincsben a helyi kórházba szállították.

A férfi válaszai összefüggéstelenek voltak

A helyi prefektúra képviselői elmondták, hogy a férfi a vasúttársaság alkalmazottja volt, és a lövöldözés okaként főnöke iránti ellenérzéseit nevezték meg. A rendőrség elmondása szerint a férfit kihallgatták, ám válaszai összefüggéstelenek voltak.

A RAID kommandósai kiürítették a város központját, miután azt hitték, a férfinek van egy tettestársa is. A rendőrök átkutatták a közeli parkolót, a környéket esetleges bombák után. Végül kiderült, a férfinek nem volt tettestársa, a környék is bombamentesnek bizonyult.

Keményebb törvényeket sürgetnek

Lionel Jospin francia miniszterelnök tagadta, hogy biztonsági problémák következménye volt az ámokfutó lövöldözése. A szeptember 11-i amerikai terrortámadások óta a francia biztonságiak riadókészültségben vannak. A francia politikus szerint az ámokfutást nem lehet rutinszerű biztonsági intézkedésekkel megelőzni.

Franciaországban igen népszerű a vadászat, az ehhez használt fegyverekről és tulajdonosaikról nemzeti adatbázis nem létezik. Egy francia rendőrszakszervezet, az UNSA szerint keményebb fegyvertörvényekre és szakszerűbb nyilvántartásokra van szükség a hasonló esetek megelőzése érdekében.