Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Mészárlás egy svájci kanton parlamentjében

2001.09.27. 22:47
Tizennégy embert megölt, tizennégyet megsebesített, majd önmagával is végzett a svájci Zug tartomány parlamentjében egy férfi csütörtök délelőtt. A lövöldözésben életét vesztette a tartományi vezetés három tagja is. A vizsgálat szerint az ámokfutó "bosszúból és dühből" követte el tettét.
Az első jelentések szerint az ámokfutó csütörtökön délelőtt fél 11-kor egyedül ment be a tartományi parlament épületébe. Szemtanúk szerint rendőregyenruhát viselő férfi durva szidalmakat kiabált, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Szemtanúk egy robbanásról is beszámoltak, a tettes feltehetően egy kézigránátot is felrobbantott.

Az 57 éves Friedrich Leibacher hátrahagyott egy levelet. amelynek a "Harag napja a zugi maffiáért" címet adta - közölték a svájci hatóságok. A férfi Zürichben élt, de Zug városából származott, ott is járt iskolába.

A vizsgálat szerint az ámokfutó egy elutasított panasza miatt vitte véghez a mészárlást. A 15 halott között van a tartományi kormány három tagja is, az egészségügyért, az építésügyért és a belügyért felelős elöljáró. A tragédiának további tizennégy súlyos sérültje is van.

Leibacher "problémái" két évvel ezelőtt kezdődtek, amikor nézeteltérése támadt egy zugi autóbuszsofőrrel - vázolta az ügy előzményeit Robert Bisignek, a helyi kormányzat tagja. Leibacher ezután tiltakozó levelet írt a Neue Zürcher Zeitung olvasói rovatába, amelyet le is közöltek. A zugi közlekedési vállalat erre rágalmazási pert indított ellene, ő pedig kiterjedt panaszsorozatot nyújtott be helyi kormányzati tisztviselők ellen.

"A zugi kanton bírósága e héten elutasította Leibacher hét beadványát, s talán ez idézte elő a tragédiát" - idézte az AFP Roland Schwyter vizsgálóbírót.

A beszámolók szerint a tartományi tanács ülésterme leírhatatlanul nézett ki a támadás után. Mindenhol sérültek feküdtek, a padokat vér borította, és a robbanás nyomán számtalan kisebb tűz ütött ki. Az épület közelében dolgozók azt mondták, hogy a környék rendőrökkel és tűzoltókkal van tele, a levegőben pedig helikopterek köröznek. A tanács előtti lépcsőn holttestek feküdtek.