Piroska
-2 °C
5 °C

Amerikai rakétakísérlet egy hét múlva

2001.07.07. 09:56
Az Egyesült Államok egy hét múlva rakétakísérletet hajt végre, a Bush-kormány hivatalba lépése óta az elsőt: a tavaly nyáron kudarccal zárult tesztet megismételve megkísérelnek lelőni egy nagy hatótávolságú, ballisztikus rakétát a Föld légkörén kívül. A tesztek mindeddig kétszer voltak sikertelenek.

Az amerikai védelmi minisztérium pénteki bejelentése szerint egy áltöltettel és egy megtévesztő berendezéssel ellátott Minuteman II interkontinentális ballisztikus rakétát fognak felbocsátani a kaliforniai Vandenberg légibázisról, majd 20 perccel később startol az ellenrakéta is a csendes-óceáni Kwajalein atollról.

Fejlett katonai haditechnikát vetnek be

Kétszer volt sikertelen a tesztelés
Ha minden a tervek szerint zajlik, akkor a saját érzékelőkkel felszerelt számítógépes vezérlésű ellenrakéta 10 perc múlva az interkontinentális rakétába csapódik mintegy 140 mérföldes magasságban. A kísérletben felhasználnak egyebek között egy műholdas bázisú figyelmeztető rendszert, valamint egy földi telepítésű korai figyelmeztető radart is.

Kétszer már megbukott ez a fajta rakétakísérlet

Az egy évvel ezelőtti teszt már a második bukás volt az amerikai rakétakísérletek sorában, amely után Bill Clinton elnök szeptemberben bejelentette, hogy a rakétaelhárító technikák még nem elég előrehaladottak a telepítéshez. Bush elnök azonban elődjénél jóval többet, a 2002. költségvetési évben 8,3 milliárd dollárt kíván a rakétavédelem fejlesztésére és tesztelésére fordítani, ami közel 40 százalékos növekedés az idei évhez képest.

A tavalyi rakétakísérlet 100 millió dollárba került. A egy héttel későbbi teszthez hasonlóan az akkori Minuteman II interkontinentális ballisztikus rakétát a kaliforniai Vanderberg támaszpontról indították útnak, közép-európai idő szerint reggel hat óra után. A rakéta fejében "vaktöltetet" helyeztek el.