Alfréd
-3 °C
3 °C

Iraki foglyok kínzásával vádolnak hat amerikai katonát

2004.04.29. 16:47
Iraki foglyok válogatott kínzásával gyanúsítanak több amerikai katonát. A bizonyító erejű fényképfelvételek néhány hete kerültek az amerikai hadvezetés birtokába. Az ügyben eddig tizenhét katonát függesztettek fel, hat ellen emeltek előzetesen vádat, közülük három ügyét hadbíróság elé terjesztik.
Felfüggesztettek beosztásából egy tábornoknőt abban a botrányban, amelyben hat amerikai katonát iraki foglyok ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolnak. A The New York Times csütörtöki beszámolója szerint hat katona ellen emeltek előzetesen vádat, közülük három ügyét hadbíróság elé terjesztik, ha Ricardo S. Sanchez, a Irakban állomásozó erők parancsnoka jóváhagyja a vizsgálatot folytató illetékesek indítványát. Az ügyben eddig 17 katonát függesztettek fel beosztásából, köztük a Bagdad melletti Abu Garib börtön parancsnokát, Janis Karpinski dandártábornokot.

Válogatott kínzások

A CBS amerikai televízióban szerda este a börtönben készített leleplező fényképeket mutattak be. Az egyik felvételen egy ládára állított, összekötözött kezű, fején csuklyát viselő foglyot azzal fenyegetnek, hogy ha ereje elhagyja és elesik, a rá erősített vezetékek által elektrosokkal végeznek vele. Egy másik fényképen emberi gúlát képező meztelen foglyok láthatók, az egyikük testén rápingált sértő angol kifejezés látható.

A tévé anyaga szerint a szemlátomást jól szórakozó, időnként a fényképezőnek integető férfi és női katonák többek között arra kényszerítették a meztelen foglyokat, hogy szexuális aktusokat imitáljanak velük. A felvételek néhány hete kerültek az amerikai hadvezetés birtokába. A CBS szerint egyes fényképeken kutyákat uszítanak a foglyokra, vagy elektródákat erősítenek nemi szervükre.

Csak bűnbakok?

Az egyik katona ügyvédje szerint a hat személyt (valamennyien tartalékos katonai rendőrök) bűnbaknak szemelték ki, és nem mérlegelik kellőképpen elöljáróik és a kihallgatást végző hírszerzési szakemberek felelősségét. Az ügyvéd szerint mindenekelőtt annak kellene utánajárni, miként kényszeríthették a behívott tartalékosokat ilyen helyzetbe.

Ha nem járunk elöl jó példával a foglyok emberi méltóságát tiszteletben tartó bánásmóddal, mi sem várhatjuk el, hogy más nemzetek így tegyenek a saját, fogságba esett katonáinkkal - mondta Mark Kimmitt tábornok, amerikai katonai szóvivő, aki Dan Rather sztárújságírónak nyilatkozva megdöbbenését fejezte ki, hozzátéve azonban, hogy elenyésző kisebbség visszaéléseiről van szó. Elmondta, hogy a vizsgálat még januárban kezdődött el, amikor az egyik katona szóvá tette a visszaéléseket.

Abu Garib börtönben iraki foglyok százait őrzik Bagdad tavaly áprilisi elfoglalása óta. Szaddám Huszein iraki exelnök országlása idején Abu Garib hírhedt hely volt, ahol kegyetlenül bántak a bebörtönzöttekkel.