Ágnes
-1 °C
2 °C

India visszautasítja a nemzetközi segélyt

2005.01.03. 23:33
India visszautasította a dél-ázsiai szökőár által az országban leginkább sújtott Andamán- és Nikobár-szigetek számára a különböző nemzetközi szervezetek által felajánlott segélyeket.

Az újdelhi belügyminisztérium magas rangú képviselője hétfőnhangsúlyozta: az indiai kormány abból indul ki, hogy az érintett szigeteken maga is meg tud birkózni a katasztrófa következményeivel. A szóban forgó két szigetcsoporton több indiai katonai támaszpont található, ezért külföldiek alig juthatnak el oda.

Belügyminisztériumi források ennek kapcsán elismerték: valóban külföldiek előtt elzárt területekről van szó, és ez az oka annak, hogy a kormány - immár második ilyen jellegű állásfoglalásában - elutasította a nemzetközi segélyeket.

Hálásak, de megbírkóznak

Az idézett belügyminisztériumi tisztségviselő ugyanakkor csak annyit mondott: "Rendkívül hálásak vagyunk azoknak a kormányoknak és szervezeteknek, amelyek segélyt ajánlottak fel. De az indiai kormány számára elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy megbirkózzon a katasztrófa következményeivel."

Az Andamán- és Nikobár-szigetek több mint 500 szigetből állnak, de csak egy kis részük lakott. A két szigetcsoport közelebb fekszik Indonéziához, mint Indiához. Lakóinak száma 350 ezer.