Viola
-5 °C
-2 °C

Huszonnégy év börtön a volt olasz kormányfőnek

2002.11.18. 11:48
Andreotti adott megbízást a maffiának Mino Pecorelli újságíró meggyilkolására, a másodfokú bíróság ezért 24 év börtönre ítélte. Az első fokon felmentett volt miniszterelnök képtelen elfogadni az "abszurd" ítéletet. Berlusconi szerint az igazságszolgáltatás logikátlan, politikailag befolyásolt ítéleteket hoz.
Felülbírálva az elsőfokú felmentő ítéletet, a másodfokon eljáró bíróság 24 év börtönre ítélte Gulio Andreotti volt olasz miniszterelnököt. Az ügyészség szerint az 1992-ben visszavonult politikus adott utasítást a a maffiának Mino Pecorelli újságíró 1979-es meggyilkolására. Az újságíró feltételezések szerint Andreottit súlyosan kompromitáló adatok közlésére készült.

Hétszeres miniszterelnök
Gulio Andreotti 1972-1992 között hétszer kapott miniszterelnöki megbízatást, a II. Világháborút követően gyakorlatilag az összes kereszténydemokraták részvételével megalakult olasz kormánynak tagja volt. A "Tiszta kezek" milánói ügyészcsoport tevékenysége nyomán kirobbant korrupciós botrányban a Kereszténydemokrata Párt széthullott, Andreotti 1992 júniusában visszavonult a politikától, és életre szóló szenátori címet kapott.
Abszurditás

A 83 éves, visszavonulása után életre szóló szenátori címet kapott politikus tagadja a vádakat, politikai összeesküvésre gyanakszik - írja a BBC. "Mindig is hittem az igazságban, képtelen vagyok azonban ezt az abszurditást elfogadni" - áll az ítélethozatalt követően kiadott közleményében.

Politikailag motiváltnak tartják a döntést

A bíróság döntését a jelenlegi olasz vezetés is támadja. "Ítéletek és felmentések követik egymást minden logikát nélkülözve különböző, a pártpolitika és a gyűlölet motiválta bírósági ítéletekben" - nyilatkozta Silvio Berlusconi miniszterelnök. Berlusconi maga is több bütnetőperben érintett. "Feje tetejére állt az igazságszolgáltatás" - kommentálta a bírósági döntést Marco Follini, a kormányzó Kereszténydemokrata Centrum elnöke.

A bíróság döntése ellenére valószínűtlen, hogy Andreotti börtönbe vonul, részben idős kora, részben a további fellebbezési lehetőségek miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!