Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ironizált az Arab News magyargyalázó újságírója

2005.02.24. 21:06
Nem gondolta komolyan cikkét az Arab News-on Magyarország ellen katonai erő alkalmazását követelő újságíró. A Klub Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy az iróniát az Egyesült Államokban is előszeretettel alkalmazzák a publicisták.

Az Arab News című angol nyelvű szaúd-arábiai napilap újságírója csütörtökön egy rádióműsorban közölte, hogy ironizált, amikor cikkében megfenyegette Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az arab országot sértő tréfája miatt. "Meglehetősen átható iróniával van tele" a cikk - jelentette ki Mohamed T. Alirasid újságíró a Klubrádió Kontra című műsorában; a szerző arra kérte a magyar kereskedelmi rádió műsorvezetőjét, hogy ezt feltétlenül tudassa a hallgatókkal. Hozzátette: az iróniát az Egyesült Államokban is előszeretettel alkalmazzák a publicisták.
Válogatott magyargyalázás az Arab Newson>>>

Meghökkenést váltott ki

Alirasid a rádiónak adott nyilatkozatában közölte: nem hiszi, hogy a magyar miniszterelnök komolyan gondolta kijelentését, de az arab világban meghökkenést váltott ki a szaúdi focistákra tett megjegyzése. Hangsúlyozta: hogy ha minden országra megharagudnának, amelyik bármit is állít róluk, akkor az egész világgal össze kellene veszniük.

Nem szabadna, hogy országok kapcsolatát, együttműködését befolyásolja egy ilyen kijelentés, még ha azt a miniszterelnök is mondja, mutatott rá.

Befejezettnek tekinthető

Az Arab News szerkesztőségi rovatának főszerkesztője szerint a történtek miatt nevetséges volna visszahívni Szaúd-Arábia magyarországi nagykövetét, mert mint mondta: ez is a történet túlreagálása lenne. Rámutatott ugyanakkor, hogy ha mindenki rossznak tartotta a brit Harry herceg ötletét, hogy náci uniformisba öltözött két héttel ezelőtt, akkor egy miniszterelnöktől is rossz néven vehető egy ilyen kijelentés.

A műsor végén Mohamed T. Alirasid elmondta, hogy a valóban befejezettnek tekinthető ez a történet, "de ez nem azt jelenti, hogy mi a mi sajtónkban, önök pedig az önök sajtójában ne írhatnának róla".

El kell tiporni

Erő bevetését, gazdasági vagy katonai szankciókat javasol Magyarország ellen vezércikkében az Arab News című szaúd-arábiai hírszájt. A lap kommentárja szerint a szaúdiak, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sértő kijelentései, a futballválogatott leterroristázása után joggal háborodtak fel. A lap publicistája, Dr. Mohamed T. Alirasid szerint a sértés ráadásul egy jelentéktelen ország jelentéktelen kormányfőjétől érkezett.

"Magyarország nem éppen a kultúrájáról vagy az erejéről ismert, írja az Arab News. "A paprikán és a Gábor nővéreken kívül [Alirasid Zsazsára és testvérére gondolhat. a szerző] egyetlen hozzájárulásuk a világ történelméhez a hunok voltak, akik nem éppen a civilizáló szerepükről híresültek el", írja a cikkszerző. Alirasid kommentárjában azonban tovább megy az egyszerű gyalázkodásnál.

Mint írja, az elmúlt négy év külpolitikai történései azt mutatják, hogy az erősekkel tárgyalni kell, a gonoszakat lerohanni, a jogsértőket szankcionálni kell, a törpéket pedig egyszerűen el kell tiporni. A szerző Magyarországot - Togóval és a Cook-szigetekkel együtt - a törpékhez sorolja.