Jenő
-3 °C
6 °C

Ismét lehetne pápista királya Angliának

2008.09.25. 08:45
Több mint három évszázados törvényi tilalom után ismét lehetne katolikus uralkodója Nagy-Britanniának, és a fiú utódok trónöröklési elsőbbsége is megszűnne, ha a brit kormány most elkészült alkotmányos módosító indítványából jogszabály lesz.

Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement - a holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvényhozási aktusa - gondoskodik a mai napig arról, hogy Anglia trónjára katolikus uralkodó ne ülhessen, sőt még olyan sem, akinek házastársa katolikus.

Jóllehet a törvény ma már egyértelműen ütközik a vallási megkülönböztetést tiltó brit és európai uniós jogszabályokkal, a brit kormányok eddig ódzkodtak attól, hogy belekezdjenek a trónutódlási jog reformjába, mert ennek rendkívül összetett járulékos kihatásai lennének. A módosítást el kellene fogadtatni például a Nemzetközösség mindazon országainak - például Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak - a parlamentjeiben is, amelyek jelenleg is a brit uralkodót ismerik el államfőjüknek.

A The Guardian csütörtöki beszámolója szerint azonban a munkáspárti brit kormány most elszánta magát a brit monarchia diszkrimináció-mentesítésének első lépéseire. A vezető baloldali napilap értesülése szerint Chris Bryant alsóházi képviselő, a kérdés szakértője - akit Gordon Brown miniszterelnök bízott meg a jelenlegi törvényi helyzet felülvizsgálatával - elkészítette javaslatait, amelyek már a kabinet alkotmányügyi tanácsadói előtt vannak.

Nagy-Britanniának egységes, írott alkotmánya ugyan nincs, de alkotmányos jogforrásnak számítanak az elmúlt évszázadok sarkalatos törvényei, köztük az 1701-es Act of Settlement.

A trónutódlási törvényt azonban az utóbbi években egyre több képviselő és egyházi személyiség támadja diszkriminatív jellege miatt, és az egyelőre érvényben lévő tilalom közvetlenül érinti a királyi család több tagját is.

Peter Phillips, Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő leányának 30 éves fia például egy katolikus kanadai hölgynek esküdött örök hűséget idén májusban, és ehhez hivatalosan le kellett volna mondania trónigényéről, ha arája nem tért volna át az anglikán hitre.

A most felvázolt módosítások eltörölnék a férfi trónörökösök automatikus elsőbbségét is, vagyis ha az uralkodó elsőszülött gyermeke leány, mindenképpen ő kerülne az első helyre a trónutódlási sorrendben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?