Szakadást okozhatnak az anglikán egyházban a meleg elöljárók

2003.10.17. 13:47
Akár szakadást is okozhat a liberálisok és a tradicionális között az anglikán egyházon belül, ha homoszexuális elöljárókat szentelnek fel, mondta az anglikán egyház vallási főméltósága, Rowan Williams canterburyi érsek. Az érsek egy testületet állítat fel, amely tanulmányozni fogja a szóba jöhető megoldásokat.
Rowan Williams canterburyi érsek a BBC rádiónak pénteken azt mondta: nem vonható kétségbe, hogy az egyházon belüli homoszexualitás ügyében "hatalmas válság érlelődik", amely szakadással fenyeget a liberális és a tradicionális vonulat között. Williams a héten kétnapos válságtanácskozást tartott a világ 79 millió anglikán hívőjét képviselő érsekekkel Londonban. A Williams által összehívott példátlan londoni válságtanácskozás csütörtök este drámai hangú, egyértelműen a liberális szárny visszaszorulását jelző nyilatkozatban ítélte el a homoszexuális vallási elöljárók felszentelését.

Visszalépett

Nyáron az angliai Reading egyházmegye püspökévé neveztek ki egy nyíltan homoszexuális anglikán elöljárót, de a már akkor kialakult komoly viszály láttán a jelölt, Jeffrey John még felszentelése előtt visszalépett. A kérdés azonban ismét aktuális, mivel az anglikán unió tagjának elismert amerikai episzkopális felekezet szintén egy homoszexualitását nyíltan vállaló jelöltet választott New Hampshire-i püspökké; az ő felszentelését november 2-ra tervezik.

Gondolkodási idő

Rowan Williams a BBC-nek adott pénteki nyilatkozatában nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni, hogy ebben az esetben milyen következmények várhatók. Azonban halványan utalt arra, hogy még számít az amerikai püspökjelölt, Gene Robinson esetleges visszalépésére, mondván: "ha és amikor" a felszentelés megtörténik, "bizonyosan megszületnek az azonnali válaszok". Hozzátette ugyanakkor: az anglikán egyház "adott magának 12 havi gondolkodási időt azzal", hogy az egyes tagegyházak képviselőiből bizottság életre hívását kezdeményezte a londoni válságtanácskozáson.

Testület vizsgálná

A javasolt testület a következő egy évben lesz hivatott tanulmányozni az anglikán unióban kialakult helyzetet. A kétnapos tanácskozásról kiadott nyilatkozat szerint ha az amerikai püspökjelölt november 2-án esedékes felszentelése valóban megtörténik, az olyan kritikus helyzetet idéz elő, amely az anglikán egyházak világegységét sodorja veszélybe. Hírek szerint az amerikai anglikán felekezet tradicionalista szárnya már meg is kezdte az előkészületeket a leválásra az episzkopális egyházról. Képviselői abban reménykedtek, hogy a londoni tanácskozáson döntés születik az episzkopálisok kitagadásáról az unióból, ez azonban nem történt meg.