Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaszorulóban a Munkáspárt

2007.05.04. 11:09
Veszteséget szenvedett a brit Munkáspárt Angliában és Walesben, és megingott hatalma Skóciában a csütörtöki törvényhozási, illetve részleges helyhatósági választásokon. A jelenleg kormányon lévő párt azonban állítja, elkerülték a választási katasztrófát.

Bár hivatalos végeredmény péntek délutánra várható, a BBC már most közölt néhány részadatot a nagy-britanniai szavazásokról.

A toryk nagyon bizakodóak: az angliai helyhatósági választásokon elért jelenlegi 41 százalékos szavazatarányukkal úgy vélik, egyenes út vezet a következő országos képviselőválasztáson aratandó győzelmükhöz. A liberális demokraták viszont mindenhol szavazatokat vesztettek annak ellenére, hogy egy-két helyen igen látványos győzelmet értek el.

A Munkáspárt mérsékelt veresége

Egyelőre úgy látszik, Walesben továbbra is a Munkáspárt marad a legnagyobb párt a maga 26 helyével, az abszolút többséget elvesztette, ehhez 30 mandátum kellett volna. A toryk 12, a skótok 14 széket hódítottak el előlük és a szavazatok jelenlegi állása szerint hetet a liberális demokraták is megszereztek.

Az egész országban nem volt még példa annyi elrontott szavazócédulára, mint amennyit most Skóciában számoltak össze. Az országos mutatók így meghaladhatják a 100 ezres nagyságrendet is. Találgatások szerint a postai úton elküldött voksok miatt volt olyan sok érvénytelen szavazat.

A BBC előrejelzései szerint a szavazatok országos megoszlása alapján a konzervatívok 41 százalékon állnak, a Munkáspárt pedig 27 százalékon, mindkettőjük számára egy százalékpontos emelkedést jelent 2006-hoz képest. A liberális demokraták egy pontot vesztettek, így most 26 százalékon állhatnak.

Konzervatív előretörés

George Osborne, a konzervatívok kancellárja így nyilatkozott a BBC-nek: "Senki nem hiszi azt a pártban, hogy most már nyugodtan üldögélhetünk a babérjainkon. Tudjuk, hogy rengeteg munka vár még ránk, de a mostaniak alapján rendkívül magabiztosak vagyunk: jó esélyünk van rá, hogy hasonlóan szerepeljünk majd a 2008-as képviselőválasztásokon is."

Hazel Blears, munkáspárti elnök viszont így fogalmazott: "Nem mondom, hogy csodás este volt ez a Munkáspártnak. Le is vonjuk belőle a szükséges tanulságokat. Nem hiszek azonban abban, hogy bármiféle konzervatív hullámról lenne itt szó."

Új szelek fújnak Skóciában

A csütörtökön lezajlott skóciai törvényhozási választások eredményét még nehéz megjósolni, hiszen a szavazatok feldolgozottsági aránya az 50 százalékot sem éri el. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, Alex Salmond szerint új szelek fújnak Skóciában. A skót vezető úgy véli, most veszíteni fog az országrészben a Munkáspárt – ami nem történt meg már 1955 óta.

A munkáspárti Jack McConnell úgy véli, az SNP nagy előretöréséről szóló jóslat egy kissé merész. McConnellt egyébként újraválasztották kerületében, Holyroodban, azonban korábbi eredményéhez képest 8 százalékot vesztett az SNP javára.

A liberális demokrata Sir Menzies Campbell állítása szerint mindig is kemény választásokra számított. "Az azonban elég valószínűnek látszik, hogy a miénk lesz Hull, Rochdale és Eastbourne is" – mondta a BBC-nek. A vezető kifejtette továbbá, hogy ha az SNP továbbra is népszavazás elé akarja vinni Skócia függetlenségének ügyét, akkor ebben ne számítson a liberálisok támogatására.