Gusztáv
3 °C
6 °C

Visszaszorulóban a Munkáspárt

2007.05.04. 11:09
Veszteséget szenvedett a brit Munkáspárt Angliában és Walesben, és megingott hatalma Skóciában a csütörtöki törvényhozási, illetve részleges helyhatósági választásokon. A jelenleg kormányon lévő párt azonban állítja, elkerülték a választási katasztrófát.

Bár hivatalos végeredmény péntek délutánra várható, a BBC már most közölt néhány részadatot a nagy-britanniai szavazásokról.

A toryk nagyon bizakodóak: az angliai helyhatósági választásokon elért jelenlegi 41 százalékos szavazatarányukkal úgy vélik, egyenes út vezet a következő országos képviselőválasztáson aratandó győzelmükhöz. A liberális demokraták viszont mindenhol szavazatokat vesztettek annak ellenére, hogy egy-két helyen igen látványos győzelmet értek el.

A Munkáspárt mérsékelt veresége

Egyelőre úgy látszik, Walesben továbbra is a Munkáspárt marad a legnagyobb párt a maga 26 helyével, az abszolút többséget elvesztette, ehhez 30 mandátum kellett volna. A toryk 12, a skótok 14 széket hódítottak el előlük és a szavazatok jelenlegi állása szerint hetet a liberális demokraták is megszereztek.

Az egész országban nem volt még példa annyi elrontott szavazócédulára, mint amennyit most Skóciában számoltak össze. Az országos mutatók így meghaladhatják a 100 ezres nagyságrendet is. Találgatások szerint a postai úton elküldött voksok miatt volt olyan sok érvénytelen szavazat.

A BBC előrejelzései szerint a szavazatok országos megoszlása alapján a konzervatívok 41 százalékon állnak, a Munkáspárt pedig 27 százalékon, mindkettőjük számára egy százalékpontos emelkedést jelent 2006-hoz képest. A liberális demokraták egy pontot vesztettek, így most 26 százalékon állhatnak.

Konzervatív előretörés

George Osborne, a konzervatívok kancellárja így nyilatkozott a BBC-nek: "Senki nem hiszi azt a pártban, hogy most már nyugodtan üldögélhetünk a babérjainkon. Tudjuk, hogy rengeteg munka vár még ránk, de a mostaniak alapján rendkívül magabiztosak vagyunk: jó esélyünk van rá, hogy hasonlóan szerepeljünk majd a 2008-as képviselőválasztásokon is."

Hazel Blears, munkáspárti elnök viszont így fogalmazott: "Nem mondom, hogy csodás este volt ez a Munkáspártnak. Le is vonjuk belőle a szükséges tanulságokat. Nem hiszek azonban abban, hogy bármiféle konzervatív hullámról lenne itt szó."

Új szelek fújnak Skóciában

A csütörtökön lezajlott skóciai törvényhozási választások eredményét még nehéz megjósolni, hiszen a szavazatok feldolgozottsági aránya az 50 százalékot sem éri el. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, Alex Salmond szerint új szelek fújnak Skóciában. A skót vezető úgy véli, most veszíteni fog az országrészben a Munkáspárt – ami nem történt meg már 1955 óta.

A munkáspárti Jack McConnell úgy véli, az SNP nagy előretöréséről szóló jóslat egy kissé merész. McConnellt egyébként újraválasztották kerületében, Holyroodban, azonban korábbi eredményéhez képest 8 százalékot vesztett az SNP javára.

A liberális demokrata Sir Menzies Campbell állítása szerint mindig is kemény választásokra számított. "Az azonban elég valószínűnek látszik, hogy a miénk lesz Hull, Rochdale és Eastbourne is" – mondta a BBC-nek. A vezető kifejtette továbbá, hogy ha az SNP továbbra is népszavazás elé akarja vinni Skócia függetlenségének ügyét, akkor ebben ne számítson a liberálisok támogatására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!