Viola
-6 °C
-2 °C

Tűzszünet közel 30 év háború után

2002.04.05. 11:17
Tűzszüneti megállapodást írtak alá az angolai hadsereg és a lázadó Unita mozgalom képviselői - adta hírül a BBC. Ezzel formálisan befejezettnek nyilvánították a több évtizede tartó polgárháborút.
A tárgyalások azután kezdődtek a szembenálló felek között, hogy az Unita vezérét, Jonas Savimbit hat héttel ezelőtt meggyilkolták. Az országban sokan úgy tartották, hogy Savimbi háborúpárti volt, így halálával sor kerülhetett a tárgyalásos rendezésre. Az Unita egyik ideiglenes vezetője, Paulo Lukamba Gato tábornok szerint azonban maga Savimbi volt az, aki tárgyalásokat kezdett a kormánnyal decemberben. Más vélemények szerint az Unita felszerelései annyira elhasználódtak, hogy már nem bírták volna a további háborúskodást. Gato tábornok ezt is cáfolta, szerinte képesek lettek volna tovább harcolni, de 'jobb megoldásnak találták a békét'.

Történelmi pillanat

Az egyezményt az Unita vezére, Geraldo Abreu Kamorteiro tábornok és az angolai hadsereg tábornoka, Armando Da Cruz Neto írták alá az angolai parlament épületében számos külföldi diplomata jelenlétében. Az eseményen jelen volt még Ibrahim Gambari ENSZ képviselő is, aki elmondta, hogy ez egy történelmi pillanat, és az ENSZ folytatni fogja az angolai béketerv támogatását.

Az ország újjáépítése

Az afrikai ország 1975-ben Portugáliától nyerte el függetlenségét, és azóta tartottak a fegyveres összecsapások. Az 1994-ben megkötött Lusaka békeegyezményt az Egyesült Államok, Oroszország és Portugália felügyelte, ám 1998-ban ezt a megállapodást felrúgták a felek, és tovább folytatódtak a harcok. Jose Eduardo dos Santos elnök elmondta, hogy az Unita leszerelendő hadseregének mintegy 50000 fős állományát az angolai hadsereg és rendőrség kötelékébe olvasztják bele. Hozzátette, több millió menekültet kell visszatelepíteni, újjá kell építeni az országot, és szabad választásokat tartani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!