Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Súlyos vonatszerencsétlenség Angliában

2001.02.28. 17:45
Legalább 13 halálos áldozata és hetven sebesültje van annak a vonatbalesetnek, amely szerda reggel történt Észak-Angliában. Feltételezések szerint egy teherautó zuhant a sínekre a hídról, pont egy személyszállító elé, amibe aztán egy tehervonat rohant bele.
Legalább 13 ember halt meg abban a vonatszerencsétlenségben, amely szerda reggel, röviddel fél hét előtt történt Yorkshire grófságban, Észak-Angliában. A balesetben egy teherszállító ütközött össze egy személyszállító vonattal, és feltételezések szerint akár hatvan ember is beszorulhatott a roncsok közé - jelentette a BBC. Eddig harminc embert szabadítottak ki, negyvenen könnyebben megsérültek, harminc súlyos sérült van, két ember állapota pedig életveszélyes.

Autó zuhant a sínekre

Folyik a mentés az észak-angliai vonatszerencsétlenség helyszínén, ahol két vonat ütközött össze, miután egy autó zuhant a sínekre az autópálya hídjáról.
fotó: Reuters
Friss információk szerint a balesetet az okozta, hogy a sínek felett elhaladó M62-es autóút hídjáról - feltételezhetően a hóesés miatt - elszabadult egy autószállító. Három kocsi lezuhant, egy a sínekre, pont a 200 km/órával közeledő személyszállító elé. Ezt követte a szénszállító vonat. Ennek legalább négy kocsija kisiklott, a személyszállító pedig nekiment a híd lábának, majd az összes kocsija kisiklott. Beszámolók szerint a tehervonat egyik kocsija kis híján eltalált egy, a sínek mentén álló házat. A híd mellett állítólag két autó is megsérült.

A rendőrséget annak az autószállítónak a vezetője értesítette, amelynek a platójáról a Landrover a sínekre zuhant. A vonat akkor ütközött az autónak, amikor a sofőr éppen a rendőrségi operátorral beszélt.

A Yorkból Londonba tartó vonaton körülbelül száz ember volt. Az MTI százötven személyről tud. Szemtanúk szerint a baleset helyszíne a hóeséssel és a szétszóródott kocsikkal a ,,totális pusztulás képét mutatja".

Súlyos vonatszerencsétlenségek Angliában
 • 1994 október - Öten meghaltak, amikor két vonat frontálisan ütközött Kentben. Az egyik szerelvény átment a piroson.
 • 1997 szeptember - Hét ember vesztette életét, amikor a paddingtoni gyors a nyugat-londoni Southallnál üres tehervonatba rohant.
 • 1999 október - 31 ember meghalt a Paddington pályaudvar mellett, ahol két vonat ütközött frontálisan. Az egyik vezető nem vette figyelembe a piros jelzést.
 • 2000 október - Négy ember halálát okozta egy törött sín Hatfieldben, ahol egy gyorsvonat több mint 160 km/órás sebességgel kisiklott.

  (forrás: BBC)

 • Helikopterek és tűzoltók a helyszínen

  A mentési munkálatok folynak. A Királyi Légierő a helyszínre küldött két helikoptert, és a közeli, doncasteri kórházban felkészültek a sebesültek fogadására. Két másik helyi kórház is sérülteket fogad. Az észak-yorkshire-i rendőrség vezeti a mentést, jelenleg a roncsok közé szorult embereket próbálják kiszabadítani. Egy szóvivő azt mondta, hogy olyan sok a sebesült, hogy egy szomszédos farmot is elkülönítettek a kezelésükre, mielőtt a kórházba küldenék őket.

  A helyszínen van még száz tűzoltó is, bár arról nem számoltak be a hírügynökségek, hogy a vonatok kigyulladtak volna. Tony Blair brit miniszterelnök "borzalmas szerencsétlenségként" jellemezte az esetet. Hamarosan a helyszínre utazik John Prescott miniszterelnök-helyettes, közlekedésügyi miniszter.

  Több hasonlóan súlyos vonatbaleset történt az elmúlt években Nagy-Britanniában. A probléma politikai kérdéssé duzzadt, mert sok szakértő - és a lakosság - a balul sikerült privatizációt okolja a biztonság csökkenéséért. Nagy-Britanniában a vasúti pályákat a Railtrack nevű cég üzemelteti, a szerelvényeket pedig különböző vasúttársaságok.

  York és Doncaster közt járatkimaradások várhatóak - fűzi még hozzá kötelességtudóan a BBC.  • Vennék
  • Bankszámla