Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Megöltek egy török docenst

2002.12.19. 15:28
Néhány nappal a kémkedéssel vádolt német politikai alapítványok elleni per kezdete előtt a török fővárosban meggyilkolták az ankarai egyetem egyik docensét. Ahmet Necdet Sezer államfő politikai indítékú terrorcselekményre gyanakszik.
A 48 éves Necip Hablemitoglut, az ankarai egyetem docensét egyetlen fejlövéssel végeztek ki szerda este, ankarai háza előtt. "Ilyen merénylet már régen nem volt Törökországban" - mondta csütörtökön Sezer elnök. A török államfő annak a reményének adott hangot, hogy a tetteseket gyorsan kézre kerítik, és a gyilkosság "nem rossz napok előhírnöke". Hozzátette, hogy politikai indítékú terrorcselekményre gyanakszik.

Oknyomozó írások

A docens az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot bíráló írásaival szerzett magának országos hírnevet. Gülen Törökország egyik legismertebb és legbefolyásosabb muzulmán szektájának, a Fény Közösségének vezére. Ezenkívül "A német alapítványok és a Bergama-ügyirat" címen írt egy könyvet. Ez végül elvezetett a Törökországban működő, pártközeli Adenauer, Ebert, Böll és Naumann Alapítvány képviselői ellen karácsony másnapján, az ankarai állambiztonsági törvényszék előtt kezdődő perhez. Az alapítvány tisztségviselőire és török vádlott-társaikra 8 és 15 év közötti börtönt szabhatnak ki, ha bizonyítottnak találják "a török állam biztonsága elleni titkos összeesküvést".

Berlin visszautasítja a vádakat

Az alapítványok azokat a környezetvédőket támogatták, akik harcot hirdettek a mérgező ciánlúgos aranynyerés ellen a Törökország nyugati részén fekvő városkában, Bergamában. A bírósági eljárás feszültséget keltett Ankara és Berlin között, Berlin alaptannak nevezte, és visszautasította a vádat.

Szexbotrányba keveredett ügyész

A meggyilkolt Hablemitoglut szoros barátság fűzte Nuh Mete Yüksel török államügyészhez, aki megindította a német alapítványok és Fethullah szektája elleni eljárást. Yükselt alig néhány hete hívták vissza az állambiztonsági törvényszékből egy rejtélyes szexbotrány miatt.