Natália
1 °C
7 °C

Megöltek egy török docenst

2002.12.19. 15:28
Néhány nappal a kémkedéssel vádolt német politikai alapítványok elleni per kezdete előtt a török fővárosban meggyilkolták az ankarai egyetem egyik docensét. Ahmet Necdet Sezer államfő politikai indítékú terrorcselekményre gyanakszik.
A 48 éves Necip Hablemitoglut, az ankarai egyetem docensét egyetlen fejlövéssel végeztek ki szerda este, ankarai háza előtt. "Ilyen merénylet már régen nem volt Törökországban" - mondta csütörtökön Sezer elnök. A török államfő annak a reményének adott hangot, hogy a tetteseket gyorsan kézre kerítik, és a gyilkosság "nem rossz napok előhírnöke". Hozzátette, hogy politikai indítékú terrorcselekményre gyanakszik.

Oknyomozó írások

A docens az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot bíráló írásaival szerzett magának országos hírnevet. Gülen Törökország egyik legismertebb és legbefolyásosabb muzulmán szektájának, a Fény Közösségének vezére. Ezenkívül "A német alapítványok és a Bergama-ügyirat" címen írt egy könyvet. Ez végül elvezetett a Törökországban működő, pártközeli Adenauer, Ebert, Böll és Naumann Alapítvány képviselői ellen karácsony másnapján, az ankarai állambiztonsági törvényszék előtt kezdődő perhez. Az alapítvány tisztségviselőire és török vádlott-társaikra 8 és 15 év közötti börtönt szabhatnak ki, ha bizonyítottnak találják "a török állam biztonsága elleni titkos összeesküvést".

Berlin visszautasítja a vádakat

Az alapítványok azokat a környezetvédőket támogatták, akik harcot hirdettek a mérgező ciánlúgos aranynyerés ellen a Törökország nyugati részén fekvő városkában, Bergamában. A bírósági eljárás feszültséget keltett Ankara és Berlin között, Berlin alaptannak nevezte, és visszautasította a vádat.

Szexbotrányba keveredett ügyész

A meggyilkolt Hablemitoglut szoros barátság fűzte Nuh Mete Yüksel török államügyészhez, aki megindította a német alapítványok és Fethullah szektája elleni eljárást. Yükselt alig néhány hete hívták vissza az állambiztonsági törvényszékből egy rejtélyes szexbotrány miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?